woman-1283009_1280
PULS GRADA · zdravlje

U Velikoj Britaniji je najavljena jedna nova inicijativa koja predlaže da doktori kao terapije svojim pacijentima prepisuju umetnost ili razne vrste hobija. Tako bi ljudi u ovoj zemlji uskoro mogli da dobiju preporuku da idu na časove plesa ili pevanja za poremećaje u rasponu od demencije do problema sa plućima.

Ceo cilj iza ove inicijative jeste da se smanji nepotrebno prepisivanje lekova, na koje su navikli i lekari i stanovništvo. To sve treba da bude deo jednog većeg preventivnog plana, u kome će se kroz umetnost raditi na rešavanju nekih problema pre nego što i nastanu. Već je dokazano da uživanje u raznim granama umetnosti i posebnim hobijima ima veoma pozitivan uticaj na um i telo. To se može koristiti za poboljšanje komunikativnosti i koncentracije, kao i razvoj mnogih drugih sposobnosti.

U Kanadi je nedavno pokrenuta slična inicijativa u kojoj lekari mogu preporuče pacijentima besplatan odlazak u jedan muzej umetnosti umesto tretmana. Ova britanska kampanja međutim, neće se završiti jednim predlogom već je sveobuhvatnija i fokusirana na više oblasti. Preporuke se tako mogu odnositi na časove kuvanja, baštovanstvo ili posete bibliotekama i koncertima.

Glavni problem trenutno odnosi se na sredstva i novčane sposobnosti pacijenata jer neće svakom biti svaki sadržaj lako dostupan. Na tome će morati još da se raditi kao i na usklađivanju ove vrste tretmana sa tradicionalnim, jer ono ne treba da služi kao zamena, već samo dopuna njemu. Ideja je da se u potpunosti primenjuje duže celog Ujedinjenog Kraljevstva do 2023. godine.


stethoscope-1584223_1280 Ovaj sok može smanjiti visoki pritisak sad-2385795_1280 Od nedavno žene u većoj opasnosti od srčanog udara ulje-kedorovog-oraha-250ml Mala ruska apoteka: Ulje kedrovog oraha JAZAK-0,5L-negazirana-svetli-cep Pravilno konzumiranje vode tokom dana · · · · ·