on-the-street-2713688_1920-1000x500
PULS GRADA · aktuelno

Taksisti u Srbiji veoma su nezadovoljni svojim statusom, o čemu svedoče nedavni protesti sa zahtevom za ukidanje aplikacije CAR:GO. Dok se još ne zna šta će biti sa njom, u Srbiju je stigla i ruska aplikacija Jandeks, još jedna varijanta čuvenog Ubera, koga takođe još uvek nema kod nas.

Na ulicama Beograda vodi se rat između taksista i vozača aplikacije CAR:GO. Taksisti su nezadovoljni jer ova aplikacija koristi svoje vozače, a ne sarađuje sa njima. Iako ne znamo šta će biti sa ovom aplikacijom, znamo da je u Srbiju stigao ruski Jandeks. On funcioniše po istom principu naručivanja vozila preko aplikacije, samo što sarađuje sa registrovanim taksistima u gradu.

U Srbiji još uvek nije dostupan Uber, koji u inostranstvu stalno smišlja nove inovacije. Najnovija se tiče otkrivanja pijanih putnika, kako bi oni vozači koji ne žele da prevoze takve putnike imali uvid u njihovo stanje. Na osnovu podataka poput lokacije, brzine i preciznosti prilikom kucanja, kao i ugla pod kojim drže telefon, veštačka inteligencija utvrdiće nivo pijanstva potencijalnog putnika. Mnogi se žale kako će to služiti Uberu za zloupotrebu ranjivih putnika.

U trenutku kada je još neizvesno šta će se dogoditi na taksi sceni u Srbiji, videćemo da li Jandeks može da pomiri uzburkane strasti. Možda će njihovi uslovi odgovarati i beogradskim taksistima i putnicima, a možda ni oni, baš kao ni Uber, neće tolerisati pijance. Ostaje nam samo da sačekamo i vidimo razvoj situacije.

Grand aroma 3 Najlepše knjige uz šoljicu Grand Aroma kafe u Nišu lilyjames1607 Sve fotografije sa premijere filma „Mamma Mia! Idemo ponovo” u Londonu ALX_9532 Uroš Stanišić: Marketing u službi hedonizma Dragan Djordjevic Suzuki violoncelista Otvorena deveta po redu Ariljska letnja muzička manifestacija ARLEMM 2018 · · · · ·