beer-932994_1280
životna sredina

Jedna potencijalno loša vest dolazi za sve ljubitelje piva širom sveta. Cena jednog od najomiljenijih pića širom sveta mogla bi da se poveća drastično narednih godina usled posledica globalnog zagrevanja.

Globalno zagrevanje izaziva povećanje prosečne temperature i promenu vremenskih obrazaca, što dovodi do sve češćih suša i toplotnih talasa. To sve ima priličan uticaj na polja ječma, jednog od glavnih sastojaka piva. Povećanje prosečne temperature za 1,5 do 2,5 stepena najverovatnije će izazvati poskupljenje piva od 10-15 procenata. Međutim, po trenutnom trendu rasta verovatnije je da će doći do povećanja temperature od 3 stepena, usled čega će se cena piva udvostručiti.

Ova posledica može da deluje beznačajno u odnosu na sve druge potencijalne efekte globalnog zagrevanja, ali pivo je popularno u skoro svim kulturama i deo svakodnevne rutine. Smanjenje prinosa ječma ipak neće najviše pogoditi pivopije već životinje, jer se on prevashodno koristi za prehranu stoke. Oblasti u kojima se najviše gaji ova žitarica su SADKanada, Evropa, Australija i azijske stepe, a očekuje se da će cena piva najviše skočiti u Belgiji, Kanadi, Danskoj i Poljskoj.

Da li će nas zaista toliko pogoditi poskupljenje piva i da li ćemo morati da smanjimo konzumiranje istog ostaje da vidimo. Ječam je samo jedan u nizu useva koji bi mogli da budu ugroženi ukoliko se na globalnom nivou ne pronađe neki način za smanjenje uticaja globalnog zagrevanja. Mnoge države pristale su na dogovore o smanjenju izbacivanja štetnih gasova i deforestacije, a nadamo se da će se još njih uključiti u globalnu inicijativu očuvanja naše planete.


page-priroda Priroda je ponekad stvarno jeziva 34536tgh Norveška je prva zemlja koja je zabranila seču šuma Green Fest voloneri 2017 Otvoren volonterski program za deveti „Green fest“ Flowers_trees_shaded_streets10 Najlepše ulice u senci cveća i drveća · · · · ·