Nasleđeno zlo 5
KULTURA · film/TV

Mnogo se poslednjih meseci pisalo o „Nasleđenom zlu“ (u originalu: „Hereditary“), natprirodnom hororu koji je od strane pojedinih kritičara proglašen za „najstrašniji film svih vremena“ i po hitnom postupku svrstan u red klasika kao što su „Isterivač đavola“ ili „Rozmarina beba“. Sada, kada je ovaj dugo očekivani film stigao i u naše bioskope, stvorili su se uslovi da se osvrnemo na postignuće scenariste/reditelja Arija Astera. Da li je tolika pompa bila opravdana? Odgovor na to pitanje je kompleksniji nego što na prvi pogled izgleda…

Kada je neki film toliko hvaljen i „dizan u nebo“, gledalačka očekivanja rastu - a to nije dobro. Ako odete u bioskop očekujući remek-delo od koga će vam se slediti krv u žilama, velike su šanse da ćete iz sale izaći razočarani. Imajući to u vidu, Nasleđeno zlo se našlo u nezgodnoj poziciji, valjalo je opravdati sve te hvalospeve. Debitant Ari Aster je publici ponudio kamerni film sa svega 5-6 likova u fokusu, vešto snimljen i produciran. Gluma je odlična. Toni Kolet je zaista izvanredna, njen nastup je vredan nominacije za Oskara, a epizodisti joj daju sjajnu podršku, posebno mladi Aleks Vulf i iskusna En Daud. Opet, ovo nije film koji je lak i zabavan za gledanje. Nije slučajno što je Nasleđeno zlo svoju svetsku premijeru imalo upravo na Sandensu, daleko od Holivuda – ovo je u biti jedan mali nezavisni film, veoma udaljen od onoga što u domenu horora i žanra forsiraju vladajući filmski studiji.

Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jeste koliko ovaj film ne zapada u dominantni horor šablon. Ovo definitivno nije još jedna Anabel, Opatica iz pakla ili Igra istine. Ovo je film za verziranu publiku, za one koji su spremni da prigrle nešto što nije konfekcijski proizvod za sineplekse. Ako ste krenuli da pogledate „još jedan horor u nizu“, Nasleđeno zlo nije za vas. Ovaj film zahteva koncentraciju i strpljenje. Uvod je spor, jeza se postepeno gradi… A kad užas krene… brutalan je i nema milosti, melje sve pred sobom. To će odbiti mnoge koji zapravo vole „bezbedne horore“, filmove koji su rađeni po tačno utvrđenom šablonu i gde je realativno lako pogoditi šta će se dogoditi u sledećoj sceni. Na kraju, kada krene odjavna špica, utisak koji ovaj film ostavlja je snažan – nećete ga lako zaboraviti čak i ako vam se nije dopao, a to nije mala stvar u ovom vremenu hiper-produkcije.

Zamerke? Imam ih. Nije Nasleđeno zlo bez mana, a nije ni da ne kopira postojeće filmove. Paralele sa Rozmarinom bebom su možda i najuočljivije, a mogu se primetiti i drugi uticaji. U poslednjem činu suptilnost nestaje i misterija biva ogoljena, što krnji ugođaj. Opet, lepo je pogledati film poput ovog na velikom platnu. Ne, nije u pitanju „instant klasik“, ali je neosporno da se radi o filmu koji pokušava da ponudi nešto drugačije, da razbije postojeći kalup. Nadam se da će ovakvih horora biti sve više, te da će postati stalna stavka u bioskopskoj ponudi.

PULA 2018 pic02 Pula 2018: Novi hrvatski film u četiri kraka GODZILLA2_INTRO Prvi trejler za film „Godzilla: King of Monsters“ bold-type-1 Zašto je „The Bold Type“ nova najbolja serija o ženskom prijateljstvu aquaman-trailer-breakdown-analysis Džejson Momoa je „Akvamen“ u trejleru za novi superherojski film · · · ·