landscape-3686618_1280
U VAZDUHU · flešbek

Mnogi problemi modernog vremena čine da ponekad pomislimo kako je ovo najgore vreme u kome smo mogli da se rodimo, ali to nije ni približno tačno. Kada se uzmu u obzir sve pozitivne i negativne strane današnjeg doba, situacija uopšte nije toliko loša.

A kada je onda zaista bilo najgore živeti? Nedavna istraživanja bavila su se tim pitanjem u okviru ispitivanja zagađenosti oblasti oko Alpa. Na osnovu rezultata, zaključak je da je ceo vek nakon 536. godine bio najgore vreme, a ta godina najgora sama po sebi. To je zbog ekstremnih vremenskih uslova koji su izazvali glad širom planete. Postoji mnogo teorija oko toga zašto je taj period gladi nastao, ali najviše je dokaza u korist vulkanske erupcije koja je zaklonila Sunce posebnom vrstom oblaka.

Ne zna se koji vulkan je mogao biti odgovoran za erupciju sa tolikim posledicama, ali najviše se sumnjalo na Ilopango koji se nalazi u El Salvadoru. Novi dokazi pokazuju da je erupcija verovatno bila na Islandu. Ono što jeste sigurno je da su posledice bile zaista globalne i da je usledio niz događaja koji su uništavali useve i izazivali glad. Postoje dokazi o tome za oblast Kine, Perua i Irske. Mnogi tvrde da su ti vremenski uslovi izazvali i mnoge ratove i prevrate, tako da je ovo vreme definitivno bilo najgori period za život.

illuminated-christmas-tree-on-the-snow-at-night-royalty-free-image-102854517-1543825512 Odakle potiče tradicija božićne jelke? cover www.thedailybeast.com 5 stvari koje niste znali o Grejs Keli collage 10 glumica koje su rado nosile kreacije Koko Šanel naslovna Ovo su saveti za pronalaženje muža iz 1958. godine · · · ·