Nova fasada
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Novi trendovi u arhitekturi kreću se u pravcu održivosti i obuhvataju sve novije i novije načine da se to postigne. U ovom traganju za idealnim rešenjem ne treba zanemariti ni štetne posledice inovacija po okolinu.

Iz Njujorka dolazi informacija o novoj 25-spratnoj zgradi sa specijalnom kamenom fasadom, koja se navodno sama čisti. To je projekat arhitektonske firme Builtd pomoću fotokatalitičnog materijala iz kompanije Pureti. Ova površina sadrži titanijum dioksid (TiO2) koji, u dodiru sa UV svetlošću, može da pročisti zagađivače iz atmosfere.

Ovim postupkom, fasada ne samo da bi uklanjala štetne materije iz vazduha i time se borila protiv zagađenja, već i na isti način održavala samu sebe čistom. Ideja je da se takav materijal primenjuje u što više urbanih oblasti, kako bi u prvi plan došli pozitivni ekološki efekti.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da bi ovakva tehnologija mogla da dugoročno donese više štete okolini nego koristi. Oni osporavaju uzročno-posledičnu vezu između pročišćavanja vazduha i upotrebe ovakvog materijala i ističu da bi on posle dužeg vremena mogao da emituje i neke druge štetne materije u vazduh.

Boje Roma Company Kako boje u enterijeru utiču na naše raspoloženje? Tikkurila Tikkurila: Dekorativne tehnike za vaš dom INDUSTRIELL INDUSTRIELL – nova IKEA kolekcija pagecoverkupka Kupke kao iz snova · · ·