Najgori šefovi na filmu
PULS GRADA · zdravlje

Albert Dž. Bernstin nas u prvoj knjizi „Emocionalni vampiri“ upoznaje sa ovim terminom, šta on tačno znači, u kojim situacijama i za koje ljude se koristi. Autor daje klasifikaciju osnovnih tipova, zanimljive umetnute priče koje nam pomažu da lakše naučimo da prepoznamo emocionalne vampire u svom okruženju i na kraju svakog poglavlja sledi savet kako da se zaštitimo od određenog tipa vampira. Tipovi Bernstinovih emocionalnih vampira poklapaju se sa klasifikacijom poremećaja ličnosti, zapravo to su one osobe koje zadovoljavaju kriterijume za dijagnozu određenog poremećaja ličnosti, ili su bar veoma blizu.

U svojoj drugoj knjizi Emocionalni vampiri na poslu, koja je nedavno objavljena kod nas, govori o ovim tipovima ličnosti u poslovnom okruženju. Vampiri su manipulativni, šarmantni, zavodljivi, ali bez empatije i to im omogućava da napreduju i prosto zablistaju u korporativnom svetu, u kome je često važnija forma i kako nešto izgleda, nego kako stvarno jeste. Dodatna poteškoća je svakodnevna višečasovna izloženost vampirskom uticaju od koga nam zavisi egzistencija. Ukoliko ne možemo da promenimo posao, a znamo pouzdano da ponašanje vampira ne možemo da promenimo, ostaje samo da naučimo kako da se adekvatno zaštitimo od njih. Najviše nevolja na poslu izazivaju asocijalni, histrionični, opsesivno-kompulzivni, narcisoidni i paranoidni vampiri. U ovom tekstu biće prikazani najzanimljiviji predstavnici prvog tipa vampira.

Asocijalne vampire u životu najviše zanima dobar provod i trenutno ispunjenje želja. Najviše kriminalaca ima sa ovim poremećajem ličnosti, mada se pretpostavlja da u poslovnom okruženju nisu kriminalci, već avanturama i dobroj zabavi naklonjeni odrasli ljudi zarobljeni u psihi adolescenta, ili još gore – malog deteta. Vole sve što vole mladi, u večnom su traganju za uzbuđenjima, do ludila ih dovodi kada moraju da urade nešto što je dosadno, što ne predstavlja izazov i uzbuđenje, zapravo sve ono što za veliku većinu odrasle populacije predstavljaju svakodnevne životne i radne aktivnosti. Često su to šarmantni manipulatori koji će vešto svoje obaveze uvaliti nekom izmanipulisanom dobrovoljcu. Dobro je znati da taj dobrovoljac ne morate da budete uvek vi. Duže ostaju na nekom radnom mestu jer dobro stvaraju privid obavljanja posla, vešti su u ulagivanju nadređenima, a vrlo surovi u komunikaciji s podređenima. Kao mala deca su srećni kada dobiju ono što žele, a napraviće scenu kada im je dosadno. Dopadljivi su jer je i nezrelost dopadljiva i privlačna. Previše rizikuju u poslu, često su nepouzdani, nepromišljeni i nepošteni.

Najgori su, ipak, nasilni asocijalni vampiri. Njima je bes cilj sam po sebi. Nasilnici su zavisnici od uzbuđenja. Ukoliko je šef nasilni asocijalni vampir dobro je znati da nipošto ne treba brzo i nepromišljeno reagovati na njegove verbalne provokacije i uvrede. Njemu je upravo cilj da izazove takvu reakciju i najbolji savet je smoriti ga pitanjima. Najgore je pravdati se za nešto što je očigledno, svi vide i znaju, zna dobro i nasilni šef, ali mu nije cilj izvršenje zadatka, već pravljenje scene i svađe i u toj situaciji je najbolje postaviti milion navodno smislenih pitanja o tome kako je on to zamislio i kako bi on to uradio. Momentalno će se smoriti i pobeći negde gde je zanimljivije, ili gde ga čeka nova žrtva.

Drugi tip asocijalnog vampira je rukovodilac alkoholičar, ili kako on više voli da kaže za sebe „čovek koji završava sve bitne poslove u kafani“. Ovde je glavni izazov ne iznervirati ga, a lako je podložan nerviranju u periodu od jutarnjeg mamurluka do prvog novog pića u vreme ručka, i drugi problem je – ne propiti se zajedno sa njim. Postoje strategije kratkog zadržavanja u kafani, dogovor s kelnerom da vama posluži hladne čajeve i sokiće umesto alkohola i sl. Nipošto ne treba izigravati nezadovoljnog buntovnika, koji će svoje nezadovoljstvo utapati u alkoholu susedne kafane.

Treći tip asocijalnog vampira je prevarant. Njemu je prevara cilj, glavna zabava i izazov. Koristi perfidnije metode zbližavanja i emotivnu ucenu. Neće pretiti otkazom kao nasilni vampir, ali će učiniti sve da postanete prijatelji, da vam govori ono što želite da čujete o sebi, da vas mami unapređenjem i sličnim korporativnim nagradama, ali obično zauzvrat traži neku uslugu koja podrazumeva blago zaobilaženje pravila i zakona. To su vampiri hipnotizeri, najteže im je odoleti, dobro je uvek preispitivati svoje moralne norme, porazgovarati s nekim prijateljem izvan firme i ništa ne raditi za šta ne postoje pisani tragovi. Nikakvo nagovaranje bez postojanja naloga ili mejla da se nešto završi „zaobilaznim“ stazama ili prečicama. Nisu retka suđenja za finansijske pronevere u kojima na kraju krivično odgovaraju upravo izmanipulisane kolege i podređeni, dok se asocijalni prevaranti odlično i lagodno izvuku iz cele priče.

Hollywood-smile cover MND Dental: Izlečite paradontopatiju i druge bolesti zuba pš U kakvoj su vezi kasni odlazak na spavanje i negativne misli? Akai bobice Super-hrana za super doručak: Akai bobice i granola Automatski nacrt Blobby – zašto starost i samoća plaše? · ·