photo-1504888527749-e68244b4d3d7
PULS GRADA · zdravlje

Ako je šoljica kafe vaš pravi lek za dosadnu glavobolju, evo nekih interesantnih vesti: Ona može i da je pogorša.

Prema mišljenju stručnjaka, kofein može da ublaži, ali i da pogorša glavobolju. Ishod zavisi od više faktora specifičnih za vas i vaše navike. Evo šta o tome treba da znate:

Postoji samo nekoliko slučajeva u kojima kofein poboljšava glavobolje

Za glavobolje uzrokovane oticanjem krvnih sudova u mozgu – stanje poznato kao vazodilatacija – kofein može pomoći tako što će se krvni sudovi stegnuti, smanjujući oticanje. Kofein takođe može ublažiti napetost glavobolje opuštajući napete mišiće preko vlasišta ili zadnjeg dela glave.

Međutim, ako unesete previše kofeina, napeti mišići bi mogli da se zategnu, što bi pogoršalo bol.

Ne postoji magična doza

Koliko god da bi bilo lepo znati tačno koliko je kofeina potrebno za prestanak glavobolje, ne postoji magična doza. To je zato što kofein različito deluje na ljude.

Obično je jedna ili dve šolje dovoljna u smislu dnevne konzumacije, a tri do četiri šolje bi trebalo da budu granica. Dakle, ako ste već popili jutarnju kafu, kofein možda nije najbolja opcija za ublažavanje glavobolje.

Izvor kofeina nije tako važan

Kafa, čaj, čokolada i soda su neki od najčešćih izvora kofeina. Bilo koji od tih izvora ne bi trebalo da predstavlja veliku razliku. Međutim, treba biti posebno oprezan prilikom konzumacije energetskih pića jer veća upotreba može da izazove vrtoglavicu, i druga neželjena dejstva.

Najbolji lek za glavobolju zavisi od pojedinca

Svako je drugačiji, a različite vrste glavobolja će najbolje reagovati na različite vrste tretmana. Kofein je svakako „prirodnija“ opcija od lekova.

Nedostatak sna, zdrava ishrana i vežbanje mogu da doprinesu osećaju neuravnoteženosti, što uključuje i glavobolje, zato se pre svih lekova preporučuje ono što se naziva modifikacija načina života što uključuje prilagođavanje rasporeda spavanja, održavanje hidratacije i uključivanje umerene količine vežbi u vašu rutinu.

algavir Mala ruska apoteka: Algavir Fukoidan (ima izražen antivirusni efekat) photo-1506024399685-c2095029481d Neočekivani načini za rešavanje glavobolje BeFunky-collage (14) Ovo je razlika između probiotika i prebiotika photo-1496817763416-2f4494189b95 Evo šta znači kada vam „igra” oko · ·