coffee-cup-2317201_1280
U VAZDUHU · urban flash

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu i mnogi ne mogu da zamisle početak jutra bez jedne tople šoljice. Naučnici i dalje nisu sigurni šta sve utiče na to koliko nam kafa kao pojedincima prija ili ne, ali jedno novo istraživanje pokazalo je da DNK definitivno ima veze sa svim tim.

Da li se vi potpuno razbudite tek kada namirišete sveže skuvanu kafu ili vam taj miris apsolutno ne prija? Najnovije otkriće pokazuje da naš DNK određuje kako varimo kofein i koliko njega nam je neophodno. Od ranije je poznato da redovni uživaoci kafe razvijaju neku vrstu tolerancije na kofein, a ima i onih kojima kafa uzrokuje razne probleme poput nesanice, nervoze ili lošeg varenja. Naučnici kažu da to sve može biti do genetskih faktora utkanih u naš DNK.

U našem organizmu postoje dva enzima zadužena za procesuiranje kofeina, što podrazumeva koji njegov deo ulazi u krvotok i na koliko dugo. Oni se razlikuju od pojedinca do pojedinca, odakle dolaze i različite reakcije na konzumiranje kafe. Pored toga, jedno drugo istraživanje takođe je u obzir uzelo genetske varijante ova dva enzima. Zaključci su da žene imaju veću sklonost ka konzumiranju kafe bez obzira na godine. Genetske predispozicije dvadesetogodišnjaka ka kafi su manje od na primer ljudi između 55 i 70 godina.

Svi ovi podaci ne znače da ljudi koji genetski malo teže vare kafu i kofein neće biti privučeni ovim napitkom, već samo kako reakcija njihovog organizma neće biti ista kao kod drugog. Potrebno je još analiza kako bi se došlo do još konkretnijih podataka, kako bi ljudi znali za šta je sve zaslužna genetika.


604d8be2-5228-4a0f-9fba-fa390eab41af-bustle_102416_236 5 pitanja koja treba da postavite sebi pre selidbe u drugi grad photo-1505249961684-d696cc2bb301 Žene se tope kada muškarci rade sledeće stvari naslovna Poznati kadrovi bez cenzure 29-Pieces-of-Actually-Useful-Advice-from-Therapists-You-Can-Use-Today_Social2 Saveti psihoterapeuta koji će vam promeniti život · · · · ·