pexels-photo-929831
U VAZDUHU · tech/web

Tvrdnje da nasilne igrice utiču da se mladi ponašaju agresivnije su se mogle čuti još od početka razvoja industrije video igara krajem ’70-ih. Prema ovoj teoriji, kada ljudi konzumiraju sadržaje pune nasilja, bilo da se radi o igricama, filmovima ili knjigama, njihova psiha se menja i postoji velika šansa da će i sami postati nasilni.

Mada postoje studije koje donekle potvrđuju ovu tezu, većina psihologa dovodi u pitanje otkrivene dokaze, a mnogi od njih su došli do potpuno suprotnih rezultata. Naučno istraživanje objavljeno 15. februara u jednom prestižnom žurnalu, na primer, nije pronašlo kauzalnu vezu između ova dva fenomena, što znači da koliko god da trošite vremena na igranje nasilnih igrica, nećete naprasno postati agresivniji.

Autori studije smatraju da su raniji istraživači pravili grešku jer su pitali same učesnike eksperimenta koliko su bili agresivni u određenom periodu, a svi znamo da deca, ali i odrasli uostalom, ponekad vole da se našale na račun figura od autoriteta i ne daju im uvek istinite odgovore.

Novo istraživanje nema takvih falinki. Izvršena je nezavisna analiza ponašanja hiljadu tinejdžera, a istraživači su ih samo pitali koje su video igrice igrali u datom periodu. Kada su dobili tražene podatke, različitim statističkim tehnikama su pokušali da pronađu vezu između igranja nasilnih igrica i agresivnog ponašanja, ali im to nije pošlo za rukom.

Oni su takođe otkrili da 68% dečaka od 14. i 15. godina igra igrice. Zanimljivo je da su otkrili da to radi i gotovo polovina osoba ženskog pola istog uzrasta, a budući da je stopa nasilnih incidenata kod devojčica značajno manja nego kod dečaka, može se zaključiti i samo na osnovu tih podataka da nešto nije u redu sa tvrdnjom da nasilne igrice izazivaju agresiju.

beelinereader-1 Čitajte 20% brže uz pomoć ovog softvera page-cover-delete-my-ex Ukloni bivšeg sa slike: Veb usluga koju smo čekali photo-1485988412941-77a35537dae4 Evo koji mesec u godini je najgori za kompjuterske viruse Predstavljanje Samsung Galaxy S10 u Srbiji (1) Čista desetka stiže iz Samsunga · · ·