iphonewrinkles100518
PULS GRADA · lepota

Dermatolozi su nedavno uzeli u razmatranje štetnost gledanja u ekran ajfona i drugih uređaja koje svakodnevno koristimo po izgled naše kože. Svi znamo da se zračenje sa ekrana negativno odražava na naš vid i miran san, da ne govorimo o koncentraciji, ali najnovije studije pokazuju da to nije sve. Kao što UVA i UVB zraci mogu trajno ošteti kožu tokom sunčanja, tako i plava svetlost koja isijava iz naših ajfona može dovesti do preranog starenja kože.

Šta je zapravo plava svetlost?

Visoko energetski vidljivo svetlo je plave boje i veoma je blizu UV zracima na elektromagnetnom spektru, što znači da je podjednako opasno po kožu, kao i po oči. Svakodnevno se izlažemo ovim zracima, bilo boravkom na suncu ili gledanjem u ekran ajfona, laptopa ili kompjutera.

Rezultati istraživanja sprovedenog prošle godine pokazuju da plava svetlost proizvodi istu količinu slobodnih radikala u koži koliko nastane zajedničkim dejstvom UVA i UVB zraka. Iako se negativan uticaj slobodnih radikala i dalje ispituje, činjenica je da plavo svetlo prodire dublje u kožu u poređenju sa ultraljubičastim zracima, i dovodi do starenja, pojave bora i pigmentacije kože.

U nastavku slede saveti kako da se izborite sa štetnim uticajem plavog svetla na vaš izgled.

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Najbolja preventiva protiv prevremenog starenja kože jeste nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Mnoge dame smatraju da se kreme sa zaštitnim faktorom mažu samo pre odlaska na plažu, međutim u tome greše. One nas štite i od zračenja sa ekrana.

Ograničite vreme provedeno pred ekranom

Nije loše razmisliti o digitalnom detoksu i provođenju manje vremena pre ekranom. Na taj način ćete podmladiti kožu i pružiti joj preko potreban odmor od zračenja.

Manje se mrštite

Prevremeno starenje kože nije samo posledica plavog zračenja, već i čestog mrštenja. Gužvanje lica da biste videli nešto sitno na ekranu takođe izaziva pojavu bora. Najbolji način da ovo sprečite jeste da koristite vaš uređaj u zatvorenom prostoru, ili na mestu gde možete jasno da vidite sadržaj na ekranu. Ljudi koji koriste ajfon naspram dnevne svetlosti puno se mršte, jer ne mogu jasno da vide tekst ili sliku na ekranu.

Uložite u negu lica

Dva odlična saveznika za očuvanje mladalačkog izgleda i borbu protiv plavog zračenja svakako su vitamin C i hijaluronska kiselina. Vitamin C je važan sastojak u nezi kože jer podstiče stvaranje kolagena, pa vam je koža nakon nanošenja vidno zategnutija, što sprečava pojavu bora. Pobrinite se da kožu u toku dana hidrirate, a noću hranite kvalitetnim preparatima. Koristite serum bogat hijaluronskom kiselinom, jer će to regenerisati vašu kožu. Veoma je važno da dobro očistite lice pred spavanje i izaberete odgovarajuću noćnu kremu da biste sveži ušli u novi dan.

untitled-1-1525980537 Saznajte kojih 5 nijansi će se nositi ovog leta desktop-breaker Rijana nam otkriva tajne svog besprekornog izgleda 7d842a15e29e2469b965b815d38a35e5 Koreanke nam otkrivaju 10 tajni porcelanskog tena gettyimages-57006365 10 neodoljivih frizura za letnja venčanja · · · · · · ·