toothbrush-toothpaste-dental-care-clean-40798
PULS GRADA · zdravlje

Da li je minut pranja zuba ujutru dovoljan za ceo dan? Da li su sve paste jednako efikasne u borbi protiv karijesa? Da li su električne četkice za zube bolje od običnih? Na ova i još mnoga druga pitanja u vezi sa higijenom zuba ćemo vam odgovoriti u tekstu koji sledi.

Kako biste imali zdrave zube, potrebno je da sistematično očistite njihovu površinu pastom sa fluorom oko 2 minuta i taj proces ponovite bar još jednom u toku dana. Nažalost, ljudi su navodno toliko zauzeti u današnje vreme da im je teško da izdvoje i toliko vremena.

Budući da zubi nakon obroka malo omekšaju, bolje je da sačekate bar pola sata pre nego što ih operete, a kada to budete radili, obratite pažnju i na desni. Preporučuje se da ne pritiskate četkicu prejako, ali ni preslabo. U svakom slučaju ne smete sebi da dozvolite da ne odstranite sve ostatke hrane, inače rizikujete karijes i druga bakterijska oboljenja.

Postoje dokazi da su električne četkice za zube bolje od običnih, ali i ako njih koristite, opet je poželjno da budete sistematični.

Pranje zuba pomaže u borbi protiv bolesti desni, dok pasta sa fluorom zaustavlja karijes. Iz tog razloga je bitno da ne isperete usta vodom nakon što ste ispljunuli pastu. Isti savet važi i za korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Podsećamo vas da ona sama po sebi nije dovoljna za čišćenje zuba, ali je možete koristiti nakon pranja zuba četkicom.

Konac za zube i interdentalne četkice su vaš saveznik u borbi protiv bolesti desni, ali je preporučljivo da konsultujete svog zubara pre njihove upotrebe.

5c88186f26289875411c2057-1136-852 Evo zašto Bil Gejts kaže da je srećniji sada nego kada je imao 25 godina photo-1520206319821-0496cfdeb31e Kako depresija utiče na promene u izražavanju photo-1461534204375-bd3ba51cca78 Evo kada je najbolje da tokom dana unosite vitamin C watermelon-unsplash Nauka kaže da je ovo najbolji način za gubljenje kilograma · · · ·