cover
U VAZDUHU · flešbek

Simboli su ti koji svojim magičnim značenjem i izgledom obeležavaju religijske, nacionalne i kulturne pojmove. Ali oni znaju da budu embivalentni, i da vremenom promene svoju prvobitnu simboliku. Tako jedan pozitivan simbol, u zavisnosti od istorijskog i vremenskog konteksta, naglo postane negativan. A koliko vi zapravo znate o nekim od najprisutnijih i najprepoznatljivijih simbola?

Higiein pehar

Pehar sa zmijom pripadao je grčkoj boginji, po čijem je imenu kasnije nastala reč „higijena“. Zmija u isto vreme simbolizuje smrt i besmrtnost, jer otrov može da ubije, ali i da izleči. U srednjem veku koristio se kao simbol za apoteke.

Ouroboros

Najranija pripovedanja o ovom simbolu datiraju još iz 4200. godine pre nove ere. Navodi se kao važan religijski, magijski, alhemijski, mitološki i psihološki simbol. On prikazuje kružni ciklus života i smrti. Može značiti i nešto što nema ni početak ni kraj, kao i sukob dobra i zla.

Davidova zvezda

Simbol je popularan još od 3000. godine pre nove ere, i u Indiji je predstavljao čakru vezanu za srce, gde su ženski i muški princip preklopljeni. Godine 1354. car Čarls IV dozvolio je Jevrejima da izaberu simbol za svoju zastavu, a oni su izabrali upravo ovu zvezdu.

Jin Jang

U Kini i Japanu, kao i za sve budiste, Jin Jang je najvažniji simbol. Jin predstavlja tamnu, a Jang svetlu stranu, koje su u konstantnoj interakciji i kontrastu. Međutim, svaki u sebi sadrži deo onog drugog, te su tako u isto vreme jednaki i različiti.

Točak

Simbol se javljao u Aziji, na Srednjem istoku i u Egiptu. On predstavlja sunce i simboliše kružni tok životnog ciklusa. Kasnije postaje i „točak sreće“, koji u nepredvidivom kretanju može doneti nešto dobro ali i nešto loše.

Ruža vetrova

Simbol datira još iz vremena pre Hrista. On je zvezda vodilja zbog čega je bio amajlija mornara, a nacrtan na mapi predstavlja delove sveta.

Svastika

U početku je, u Aziji i Indiji, predstavljao sreću, kreaciju i bogatstvo. Kasnije je simbolisao četiri L: Light, Love, Life i Luck; to jest: svetlost, ljubav, život i sreću. Tek kasnije, kada je zapao u ruke nacista, dobio je izuzetno negativnu konotaciju.

Dvoglavi orao

U hindu legendama dvoglavi orao simboliše kosmički balans, u budizmu Budinu moć, u islamu apsulutnu moć sultana. Pojavljuje se u mnogim drugim kulturama i religijama, ali svuda znači pozitivnu silu, moć i snagu.

Polumesec

Simbol se pojavio rano, i to u Egiptu, Grčkoj, Vizantiji i Indiji. U hrišćanstvu je vezan za devicu Mariju, u Aziji za kosmičke moći, a u Indiji za kontrolisanje uma. Posle pada Konstantinopolja, usko se vezuje za islam.

Pentagram

U početku je predstavljao znak koji se bori protiv zlih sila, zbog čega se često iscrtavao na vratima kako zlo ne bi moglo da uđe u kuću. Kasnije je simbolisao Hrista, ali ga je Éliphas Lévi preokrenuo i vezao za satanu.

cover Kako su ljudi zamišljali budućnost pre sto godina Foto Izvor: https://s3-us-west-2.amazonaws.com CM retro kutak: Kastrati – superstarovi baroka Palata Albanija, foto: Milorad Stokin CM retro kutak: Palata „Albanija“ – prvi oblakoder Balkana Hotel Moskva „Moskva“ – palata koja je donela kosmopolitizam u Beograd · · ·