Pregled za sve!
PULS GRADA · zdravlje

Na Trgu Republike u Beogradu, juče je počela aktivnost besplatnih dermoskopskih pregleda kože za sve zainteresovane građane. Preglede organizuju Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije, u sklopu aktivnosti projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“.

Dijagnostički centar za besplatne dermoskopske preglede na Trgu Republike otvoren je danas do 21h, a pregledi će biti organizovani i u Novom Sadu (23. maja) i Nišu (29. maja).

U deset ordinacija, prosečno 50 pacijenata bude pregledano u toku jednog sata. U dijagnostičkom centru na Trgu Republike građane su pregledali dermatolozi iz vodećih zdravstvenih institucija u Beogradu: Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Srbije, Kliničko bolničkog centra „Zvezdara“ i Gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti. Tim ritmom rada, pretpostavlja se da će do kraja dana biti pregledano oko 600 građana, te da će ukupan broj pregledanih biti oko 1200 kao i prošle godine.

“Mi naravno ne možemo pregledati sve građane Srbije, ali verujemo da na taj način utičemo na one koji ne uspeju da dođu, da odu na pregled kod svog dermatologa. Broj obolelih od melanoma i raka kože u stalnom je porastu, a za poslednjih pet godina u Srbiji je povećan za 15-20%. U našoj zemlji u proseku godišnje oboli oko 650 osoba, a ukupno je na redovnim kontrolama i lečenju oko 1000. Oko polovina obolelih mlađa je od 60 godina, u najaktivnijem periodu života. Ali, ono što je još alarmantnije od ovih podataka je da se u Srbiji, za razliku od razvijenih evropskih zemalja, melanom, najopasniji rak kože samo u 20 % slučajeva otkrije poravovremeno, u ranoj fazi, kada je 90% izlečiv. Pozivajući građane na besplatne dermoskopske preglede želimo da im ukažemo koliko je prevencija važna kada je u pitanju ovo oboljenje“, rekla je tim povodom prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sekretar intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA.

„Tokom dermoskopskih pregleda organizovanih prošle godine na Trgu Republike pregledano je 1091 osoba, a kod 11% osoba otrkivena je sumnja na rak kože. Od toga 18 melanoma, 79 bazocelularnih karcinoma i 15 planocelularnih karcinoma. To znači da možemo reći da je zahvaljujući toj aktivnosti u okviru projekta “Pregled za sve” spašeno najmanje 18 života. Takođe, 20% osoba upućeno je na redovne kontrole kod dermatologa zbog povišenog rizika za rak kože. Ovi podaci, potvrdili su opštu, poraznu sliku, kada je u pitanju pojava raka kože u našoj zemlji, ali su nam dali i bližu sliku o uzrocima. Ustanovili smo da se od ukupnog broja pregledanih njih 96.8% sunča, 78.5% intenzivno na godišnjim odmorima, a da tokom izlaganja suncu 64.8% neadekvatno koristi preparate za zaštitu od sunca, dok se 82.6% ne štiti prilikom svakodnevnih aktivnosti na suncu” , zaključila je prof. dr Kandolf Sekulović.

Cilj projekta „Pregled za sve“, koji se sprovodi već treću godinu za redom, je promena porazne statistike kada je u pitanju pravovremeno otkrivanje raka kože u Srbiji i informisanje građana o načinima i značaju mera prevencije, među kojima su redovni samopregledi kože, pregledi kod dermatologa i odgovorno ponašanje na suncu. „Da bi se pravovremeno preduzeli medicinski koraci, moramo govoriti o posledicama, ali nikako ne smemo zaboraviti da podižemo svest o svemu onom što treba preduzeti da do posledica ne dođe. Negativne efekte sunčevog zračenja, kao najvažnije faktore rizika raka kože ozvaničila je pre devet godina Svetska zdravstvena organizacija koja je definisala UV zračenje kao kancerogeno. Takođe, brojna ispitivanja utvrdila su da je jedan od važnih faktora za nastanak melanoma intenzivno izlaganje UV zračenju, posebno ukoliko je praćeno opekotinama. Koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja sakupi do osamnaeste godine, zbog toga nezaštićeno izlaganje i pregorevanje na suncu predstavlja ozbiljan faktor rizika, naročito za decu“, izjavila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija, i dodala: „Zato će ove godine fokus naših aktivnosti, više nego u prethodnim godinama, biti upravo na edukaciji roditelja i dece o odgovornom ponašanju na suncu. Nastavićemo i sa organizacijom besplatnih pregleda za građane van Beograda, u Novom Sadu i Nišu.

Antimetil slika trudnica 1_cover Antimetil: Pomoć za želudac Koenzim Q10 Kapsule koenzima Q10 – energija vašem organizmu 73545 Zašto je dobar dušek važan? preview-11770160-650x341-98-1487364087_cover 5 tipova glavobolje i najbolji načini da ih se rešite · · ·