pjimage - 2019-08-07T223822.662
PULS GRADA · zdravlje

Ništa ne ilustruje leto tako dobro kao lubenica. Iako neki ljudi misle da je ona puna šećera i zbog toga je izbegavaju, oni su zapravo u zabludi. Lubenice imaju znatno manje šećera u poređenju s drugim voćem, a, osim toga, bogate su raznim vitaminima, mineralima i antioksidantima…

U nastavku vam navodimo neke zdravstvene prednosti konzumiranja ove letnje poslastice:

1. Odlično hidrira

Morate piti puno vode da biste ostali hidrirani tokom vrućih letnjih dana, a lubenica koja sadrži čak 92 odsto vode će vam sigurno pomoći u tome.

2. Lubenica sadrži vitamin C

Citrus nije vaš jedini izvor vitamina C; jedna kriška lubenice sadrži 30 odsto preporučene dnevne potrebe. Ovaj vitamin je neophodan za rast, razvoj i obnavljanje svih telesnih tkiva, pomaže u jačanju imunološkog sistema kako biste mogli da izbegnete letnje prehlade, pomaže stvaranju kolagena za zdravu kožu i pomaže zarastanju rana. Ova letnja poslastica takođe sadrži vitamine A, B1, B5 i B6.

3. Odlična je užina nakon treninga

Lubenica je puna magnezijuma i kalijuma, dva minerala koje gubimo kroz znoj tokom vežbanja, a koji se moraju nadomestiti zajedno sa natrijumom. To je zato što su ovi minerali elektroliti koji nose električne signale našem telu kako bi se naši mišići mogli skupiti i opustiti nakon treninga. Aminokiselina L-citrulin koja se takođe nalazi u lubenici pomaže da se smanji bol u mišićima, pokazalo je istraživanje jednog časopisa za poljoprivredu i prehrambenu hemiju. Bogata anti-upalnim antioksidansima i vitaminom C, lubenica može pomoći ljudima koji pate od artritisa ili sportskih povreda.

4. Dobra je za zdravlje srca

Likopen koji sadrži ovaj sjajan crveni plod može vam pomoći da smanjite krvni pritisak, može da snizi nivo holesterola i pomaže da vaše arterije ostanu zdrave. Vitamini i minerali u crvenom voću mogu vam pomoći da smanjite rizik od bolesti srca.

5. Zdrav desert

Lubenica sadrži manje šećera u odnosu na drugo voće, i manje kalorija od pečenih poslastica kao što su kolači sa voćem. Osvežavajuća je jednako kao sladoled bez masti, te se zbog svih ovih aduta smatra idealnim letnjim desertom.

Mustela_sun-1 City letnja preporuka #40: Mustela – zaštita od sunca za osetljivu kožu pjimage - 2019-07-30T102230.066 Korišćenje mobilnog telefona pet sati dnevno dovodi do ovog problema photo-1484791157513-a10e2f89c2a8 Ovo je najveći faktor za razvoj autizma pjimage - 2019-07-24T195830.459 Kako ublažiti simptome uboda insekata · · · · · · · ·