10-Oldest-Living-Animals-in-the-Entire-World-3
U VAZDUHU · životinje

Iako je za ljudski rod to pravi izazov, za mnoge životinjske vrste napuniti 100 godina ne prestavlja ništa specijalno. Za koliko od njih ste čuli?

Elkhorn korali

Da li ste znali da korali nisu biljke?! Oni zapravo predstavljaju kolonije sitnih živih beskičmenjaka zvanih polipi i za razliku od biljaka ovi korali hvataju hranu umesto da je prave. Elkhorn korali mogu biti životinje koje najduže žive na svetu. Istraživači procenjuju da su elkhorn korali nastali pre nekih 5000 godina, nastanjeni su na Floridi i u Karibima i predstavljaju otporna mala morska stvorenja.

Grenlandski kit

Ovaj kit poreklom iz arktičkih staništa možda nije najpoznatiji u svojoj vrsti, ali drži dva različita priznanja. Prvo je da ovaj kit ima najveća usta od svih životinja na svetu, stariji muški primerak kita može imati usta veličine trećine svog tela. Drugo priznanje je da može živeti više od 200 godina i zbog toga predstavlja morskog sisara sa najdužim životnim vekom.

Aldabra kornjača

Životinja koja najduže živi na svetu je Aldabra kornjača po nazivu Džonatan, koja je doputovala na Zapadno afričko ostrvo Sveta Jelena još 1882. Sada već 186 godina stara kornjača Džonatan je izgubila čulo vida i čulo mirisa, ali i pored toga kornjača ne živi usamljeničkim životom. Od 1991. Džonatan jede, spava i druži se sa drugim velikim kornjačama. Njihov odnos je počeo da puni naslovne stranice novina prošle godine kada je otkriveno tokom veterinarskog pregleda da je Džonatanova devojka, Frederika bila zapravo kornjača muškog pola.

Okeanska školjka

Ming okeanska školjka mogla je biti jedna od najstarijih životinja na svetu da je naučnici nisu greškom ubili u njenoj 507. godini života. Rođena 1499. nazvana po tada vladajućoj kineskoj dinastiji Ming, ova islandska školjka je gledala svoja posla sve dok je istraživači nisu otvorili sa željom da prebroje prstenove za rast i na taj način je ubili.

Grenlandska ajkula

Tajna dugovečnosti ajkula sa Grenlanda može biti njihov usporeni proces rasta. Ove ajkule rastu svega 1 centimetar godišnje, a mogu živeti do 400 godina, što ih čini kičmenjacima sa najdužim životnim vekom na svetu. U proseku žive oko 272 godine. A pošto stare polako, ove ajkule počinju da se pare tek pošto napune 150 godina.

Crvi u obliku cevčica

Kada je reč o dugovečnosti, opšteprihvaćeno pravilo je da veće životinje žive duže. Međutim ovo pravilo nema smisla kada je u pitanju vrsta sitnih crva u obliku cevčica koji se mogu pronaći duboko u Meksičkom zalivu, a koji mogu živeti i do 250 godina. Ovi crvi živeći na dnu okeana mogu priuštiti sve za svoje potrebe ishrane sa bakterijama, što čini njihovu ishranu prilično bizarnom.

naslovna psi Ostrvo štenaca zaista postoji i neverovatno je g-r-mottez-1157862-unsplash Koža najbrže ajkule na svetu koristiće se za poboljšavanje aviona BeFunky-collage (1) Lav protiv 20 hijena: Šta mislite ko je pobedio? Adorable-Before-and-After-Photos-of-Dogs-Growing-Up Ove slike pasa će vas sigurno raznežiti · ·