Vidite li gole ljude - kamuflaža i body art
KULTURA · art

Možete li na našim fotografijama da uočite skrivene nage modele, koje je švajcarski umetnik Filippo Ioco zahvaljujući oslikavanju tela sakrio među predivne krajolike širom sveta? Kao što vam je već poznato, kamuflažom se koriste mnoga živa bića u prirodi, kako bi se sakrila i bila manje uočljiva za neželjene „goste“. Neki od njih na taj način se štite od brojnih napadača, koji vrebaju u ponekad surovim uslovima prirode, i upravo je to bio jedan od motiva ovog umetnika da pokuša da imitira poznatu pojavu iz biljnog i životinjskog sveta.

Filippo Ioco ima 47 godina i koristeći boje napravljene od prirodnih pigmenata iz gline i zemlje oslikao je tela modela koje je potom fotografisao na različitim zanimljivim lokacijama sveta. Na prvi pogled njegovi radovi mogu vam izgledati kao zanimljivo odabrana mesta u prirodi za fotografisanje, ali pogledajte još jednom, i pažljivije svaku sliku.

Švajcarski umetnik koristi boje na bazi vode i prirodnih pigmenata koje meša sa sirovom glinom, prašinom pa čak i nekim jestivim biljkama kako bi oslikao tela svojih modela, a sam proces često traje od sat do čitavih osam sati. Iocova putovanja i fotografisanje već su ga odvela u prostranstva Portorika, Italije i Kalifornije, gde je našao odgovarajuće zanimljive, a ponekad i surove prirodne lepote u koje je smeštao svoje modele. Kako sam kaže interesovanje za golo ljudsko telo dugo nije znao na koji način da iskoristi tako da ona i dalje zadrže sve od svoje lepote, ali i da ona dobiju jedan naročit izraz okružena drugim prirodnim lepotama. Njegov naredni put planiran je za Aljasku i Antarktik gde se nada da će nastaviti sa svojom zanimljivom serijom fotografija koje uključuju kamuflažu i body art.

Švedski umetnik sakrio je modele među prirodne lepote svetaOtvori galeriju
mangelos 2015 Dodeljena nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”: Posetite izložbu radova finalista Fibonaci i zlatni presek Zlatni presek pretvara lica poznatih u Fibonačijev niz Portreti slavnih na dlanu Umesto ocene otisak slavnih Aleksandar Leka Mladenović Aleksandar Leka Mladenović: Pank je umro, ali duh panka nije · · ·