Trudnoća
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Replika iz kultnog Dragojevićevog filma „Mi nismo anđeli“ kojom Nikola pokušava da odvrati Marinu od trudnoće dramatizujući promene koje će njeno telo doživeti dok je u blaženom stanju „Počnu da ti ispadaju zubi, pa se onako ugojiš, pa se otrombljiš, pa celulit, pa strije….“ čini se uveliko živi u današnjici.

Mladim mamama i budućim mamama kao da svakog dana neko drvi kakvi će se sve užasi dogoditi sa njihovim telom jer će na svet doneti novo biće, pa se jadne iz petnih žila pravdaju za svaku striju, za svakih dodatnih 500g, veličinu i oblik grudi i ostale „nesavršenosti“. Sve češće se pojavljuju novinski naslovi koji dovode u vezu ženino telo i činjenicu da je rađala. Te mama petoro dece pokazuje kakva vas realnost čeka posle porođaja, te tata za primer ljubazno moli druge tate da ne odbacuju svoje žene jer su im se grudi opustile, te se divimo mami dvoje dece koja izgleda dobro…

Kao da ti posle porođaja rog izraste posred čela, pa se veoma razlikuješ od ostalih homo sapiensa… Dobro, navikli smo na bombastične napise i šokantne naslove, ali činjenica je da se sve više žena slika u donjem vešu posle porođaja da bi pokazalo da im ne smetaju te revolucionarne promene nastale nakon dobitka i gubitka suvišnih kilograma, dojenja itd… Kome se one pravdaju i za šta? Da li im neko nameće standarde izgleda posle porođaja ili idu u drugu krajnost – same žele da pokažu svoju žrtvu za mladunče, kao da se ljubav prema detetu meri brojem zadobijenih linija na koži?

Trudnoća nije matematika

Pošto nisam sociolog ili psiholog, motive objavljivanja ovakvih selfija mogu samo da nagađam, ali oni i nisu tema teksta, već je suština da porođaj nije nuklearna katastrofa posle koje nećete prepoznati sebe u ogledalu, pa odrednica pre i posle porođaja ne treba da postoji. Isto tako, ne postoji „univerzalna istina“ kako ćete izgledati kada dobijete bebu (osim, recimo, neispavano) koju može da vam otkrije neka mama iz Amerike ili sa Balkana… prosto zato što ne postoje dve iste osobe i dva ista tela, nismo izgledale isto pre, pa nećemo ni posle porođaja. Trudnoća nije matematička formula čijom primenom dobijate plus pet strija i minus tri zuba. Na kraju krajeva, ne mislim da bi ikoga koga se nije ticalo moje telo pre trudnoće, trebalo da se tiče moj tur posle porođaja.

Celulitu prisvojni pridev ne treba, ni ženama podele

Da se razumemo – nemam ništa protiv celulita, njegovog objavljivanja, ako neko misli da će time nekom pomoći da se oseća bolje. Samo smatram da celulit pre porađaja objavljen u svrhu podstreha nema manju vrednost nego celulit posle porođaja. Nisam sigurna da izgled celulita zavisi od prisvojnog prideva trudnički – netrudnički. Svako telo je jedinstveno (lepo), bilo je jedinstveno i pre tog velikog događaja zvanog porođaj i ostalo je, a ne postalo, jedinstveno (lepo) posle njega.

Zato, žene, slobodno slikajte svoje „nedostatke“, ožiljke, masne kose, ćelave glave, ako želite time da podržite jedna drugu. Ali već se delimo na onakve i ovakve, zar nam treba još i podela na porođene i neporođene?!

· ·