fika
U VAZDUHU · svet

Nepoznata reč se izgovara kao što se i piše, dakle, jednostavno „fika“. I ovo je bitan koncept u kulturi Švedske koji možemo jednostavno predstaviti kao ispijanje kafe i jedenje peciva. Ali, danas je „fika“ mnogo više od toga, to je društveni fenomen i legitiman razlog da se izdvoji vreme za jedno kvalitetno uživanje.

Reč fika potiče iz slenga, i datira još iz 19. veka, kada su se slogovi u reči obrnuli, a to znači da fika potiče od ranije švedske reči za kafu. Kafa je u Švedsku stigla krajem 17. veka i postala veoma moderna u 18. veku. A 1746. godine kralj Gustav III izdaje kraljevski edikt protiv protiv kafe i čaja zbog preteranog konzumiranja ovih napitaka. Između 1794. godine i 1820. godine bilo je nekoliko zabrana konzumiranja kafe, ali to nije sprečilo Šveđane da uživaju u ovom napitku u tajnosti, i ispijali su kafu u šumi.

Početkom dvadesetog veka postalo je uobičajeno da se žene okupljaju zbog kafferep (bukvalno znači popodnevno okupljanje na kafi). Prema švedskom bontonu dobra domaćica treba da posluži sedam vrsta keksa sa kafom tokom kafferepa. Postoji i knjiga recepata iz 1945. godine pod nazivom Sju Sorters Kakor (Sedam vrsta keksa) koja je i danas jedna od najprodavanijih knjiga u Švedskoj.

I dok postoji obilje postastica podrobnih da se posluže za fiku, klasični kanelbulle (kolačići sa cimetom) i dalje su u vrhu omiljenih peciva koja se konzumiraju uz kafu. Toliko su popularni da su Šveđani proglasili 4. oktobar danom ovih kolača-Kanelbullens Dag.

Možda je najvažnija stvar fike to što se tokom njenog trajanja sve usporava, teži se tome da se nigde ne žuri već da se uživa. Ona predstavlja pauzu, trenutak da se sedne i razmisli, solo ili sa prijateljima. Ovo je veoma zen aspekt švedske kulture i čini se da bi i ostatak modernog sveta ovo mogao da prihvati. Fika je trenutak uživanja u kafi i kolačiću, trenutak odmora, nešto lepo što čovek sebi može da priušti svakodnevno.

hygge Hygge: Popularni danski životni koncept planina Norveška želi da pokloni Finskoj planinu za rođendan cover Sedam čudnih činjenica o useljenju predsednika u Belu kuću švedska Treehotel: Hotel na drvetu u Švedskoj · · ·