Čišćenje kuće
U VAZDUHU · urban flash

Želite da vam stan uvek bude čist? Ali umesto toga kad spustite pogled na svaki delić stana vi vidite koliko stvari je potrebno popraviti, skloniti prebrisati i slično.

Da li je moguće da svaki životni prostor oduzima toliko energije i vremena, i ako jeste – kako taj problem rešavaju druge žene…

Bez brige! Otkrivamo vam nekoliko trikova koji pokazuju da se vreme čišćenja može skratiti a da to ne znači i da se kvalitet ili čistoća doma dovede u pitanje. Ako ste zainteresovani evo šta je potrebno da uradite:

1. Sve ima svoje mesto

Zapamtite, svaka stvar ima svoje mesto. Ako do sada i niste praktikovali ovakva pravila pokušajte da ih primenite, jer ćete već nakon nekoliko dana uvideti razliku između sitnog svakodnevnog džumbusa, i haosa uvek i svuda.

2. Rešite se viška stvari

Napravite mesta na policama i u ormanima za stvari koje tek dolaze. Posmatrajte ovo rašćišćavanje kao psihičko oslobađanje – ako jedan časopis držite po tri godine na istom mestu razmislite, šta vam je tačno u istom potrebno, sve ili samo jedan skromni stubac ili list papira. Odeću koju niste nosili prethodne dve godine verovatno nećete više nikada. Planovi koji se opravdavaju sintagmama poput – trebaće, kad oslabim i slično, zapravo su samozavaravanje. Poklonite nekome ko nema ništa!

3. Izuvanje

Zvuči pomalo palanački, ali čak i ako rešite da vam gosti ulaze obuveni, što je sasvim u redu, vi se obavezno izujte. Ako vam to teško pada, neka vas u hodniku uvek sačekaju antibakterijske maramice kojima ćete prebrisati đonove obuće. Manje prljavštine, manje vremena posvećeno brisanju podnih površina!

4. Ne ostavljajte otvorene prozore predugo

Prostorija se svakodnevno mora prozračiti što će reći da nekoliko luftiranja dnevno nikada ne bi trebalo preskakati. Ipak, ako prozore ostavljate otvorene čitav dan ili noć to znači da ćete imati mnogo više posla sa prašinom, sakupljenim smogom i sitnim mikronskim česticama koje zahtevaju da se dobro oznojite pre nego što one nestanu!

5. Lakše je prekriti nameštaj

Kao u onoj bolje sprečiti nego lečiti, i sa nameštajem stvari stoje slično. Ideja je da ako ga prekrijete te tkanine možete lako i jednostavno da operete u mašini i da samo par sati kasnije vaše sofe i fotelje opet izgledaju kao nove. Kada se nameštaj koristi bez prekrivanja, sve nečistoće, počevši od prašine pa nadalje ne mogu se tako lako i brzo ukloniti.

6. Upotreba vlažnih maramica

Izgleda da samo još poneka domaćica ne zna za ovaj već odavno otkriven trik. Vlažne maramice, a naročito one velike prilagođene za bebinu guzu odlične su kao brza i efikasna rešenja kod brisanja parketa ili laminata. Za pločice će vam možda trebati hemijsko sredstvo, ali drvene površine vole nežne maramice, sa alojom ili drugim dodacima.

7. Podelite poslove među ostalim članovima domaćinstva

Nije bitno sa kim živite već kako se dogovorite. To konkretno znači da mora da postoji neko makar i ne sasvim definisano pravilo ko kada i šta sprema u stanu. Ili odredite jedan dan koji je namenjen isključivo ovakvim poslovima, a onda svi zasučite rukave i završite posao brzo, i bez napetosti.

Batica u budoaru Dudeoir: Batica i erotika na seoski način Ellie Goulding Poznate žene koje su napravile pauzu u karijeri Pogrešni tekstovi Koje pesme uporno pevate pogrešno Svet viđen njihovim očima: Kako vide životinje Svet viđen njihovim očima: Kako vide životinje · · · ·