MAXI - Jedi Zdravo 1200x628 Salata
PULS GRADA · zdravlje

Dragi roditelji, da li ste se umorili od poznate igre sa vašim mališanima koju svakodnevno igrate u kuhinji i za vreme obroka? Kamufliranje zdravih namirnica? Zvuči li vam ova igra poznato? Ako vaša deca ponekad i pojedu nešto zdravo, kao što su sveže voće i povrće, još uvek, verovatno, neće sami i bez vašeg insistiranja odlučiti da se posluže jabukom ili sočnom zelenom salatom a da ih vi na to ne nagovorite.

Vreme je da promenite strategiju, i konačno uživate u zdravim obrocima, svi zajedno, kao prava porodica. Šta je potrebno da znate kako zdrav obrok za vaše mališane ne bi bio muka, a za vas nauka?

Koje je povrće i voće po ukusu dece?

Deca imaju osetljivo čulo ukusa, osetljivije nego odrasli. To konkretno znači da kada povrće duže kuvate ili na drugi način pripremate i kada mu dodajete začine ili ga kombinujete sa proteinima, njegov se ukus menja, a često i pojačava, pa ga deca izbegavaju. Razlog ovakvom ponašalju leži u genetskoj istoriji čoveka i njegovih predaka, kada su se deca na ovaj način sama štitila od neželjenih i slučajnih trovanja.

Kako to da rešite?

Uvek je bolje detetu prvo ponuditi svežu salatu ili voće. U slučaju da kaže kako mu se ne dopada, pitajte ga da li bi više volelo da je namirnica mekša ili drugačijeg oblika. A onda zajedno napravite nešto, baš po njegovom ukusu. Ceđena šargarepa, ili smuti sa jabukom i zelenom salatom u koju ćete dodati malo meda. Možda je baš to ukusna užina koju bi vaše dete sa zadovoljstvom smazalo.

U nabavku uvek idite zajedno

U dečjem svetu sve je igra, i zato bi trebalo da se igrate zajedno sa svojim mališanom. Uvek je lakše da kupovinu obavite sami, ali na taj način gubite dragoceni trik koji vas može dovesti do željenih rezultata. Maksi Pijaca nudi uvek sveže voće i povrće, a deca vole kupovinu. Pričajte o povrću i voću koje kupujete. Neka dete samo bira šargarepu ili kupus koji ćete staviti u korpu. Pričajte o vrednim rukama ljudi koji su uzgajali namirnice koje ćete vi u slast smazati. Navedite dete da i samo priča o svežem voću ili povrću.

Deca imitiraju svoje roditelje

Uloga roditelja složena je, ali to da ste idol i uzor svom detetu zna svako. Ako i sami ne jedete sveže voće i povrće, teško da će vaše dete to ikada poželeti. Neka vam ne bude obaveza već radost da kada god možete sveže povrće kao salatu za obrok pripremate zajedno. Neka vaši mališani raspoređuju iseckani kupus u činije. Ili neka promešaju zelenu salatu nakon što ste je oprali. Obavezno probajte pred detetom sve što poslužite, i verujte, već sledeći put pitaće vas može li da vam pomogne da spremite salatu zajedno.

Uspeh leži u jednostavnosti

Mnogi roditelji veruju da stimulisanje dece da jedu voće i povrće zahteva mnogo vremena. Ali, jednostavnije je nego što mislite. Pre svega zato što u svakoj Maxi prodavnici u odeljku Pijaca, imate veliki izbor da svom detetu pružite ono najzdravije, a da to ne mora uvek biti i termički obrađeno. Imajte na umu da vaše dete nije vrhunski kuvar koji će na test staviti vaše kulinarske sposobnosti. Ono ne želi ni da ga obmanjujete i dajete mu razloge zašto bi trebalo da radi stvari koje vi od njega zahtevate. Ono želi da uživa u životu, da ima snage, da bude razdragano i zdravo.

Želite iste stvari! A kad je već tako onda isprobajte te šarene đakonije sveže, jer tako je najlakše ali i najzdravije. Napravite tu čudesnu voćno-povrćnu salatu, izrendajte šargarepu i jabuku, dodajte im slatki koren kupusa ili malo orašastih plodova. Ili nešto drugo što bi vaši mezimci hteli da probaju. Neka vaša sledeća poseta Maxi Pijaci bude avantura za pamćenje!

18814860-6293810-566791-5-0-1515570139-1515570148-1500-1-1515570148-650-04f9ebaa03-1516268106 Tehnike prve pomoći koje mogu biti fatalne tomato-2776735_960_720 Šta sve pravilna ishrana može da učini za naše telo? Kvalitetan doručak Kod držanja dijete kvalitet važniji od kvantiteta 7f72dca1bda6c824e5888c57b6a5ed49-1000x500 Modni trendovi koji mogu biti štetni po zdravlje · · · ·