The Bestbeat u Londonu
KULTURA · muzika

Grupa The Bestbeat, jedinstveni ovdašnji bend koji izvodi muziku Bitlsa, obeležiće nastupom u Domu omladine, 25. decembra u 20 sati, deset godina postojanja. The Bestbeat su do sada stekli vernu i raznoliku publiku, kreiraili divnu atmosferu u mnogim beogradskim koncertnim prostorima, nastupali u Srbiji i regionu, svirali u Liverpulu na festivalu Beatles Week, održali brojne koncerte u Evropi. Američki magazin Newsweek ih je uvrstio na listu 30 najboljih svetskih Beatles tribute bendova.

The Bestbeat su nastali 2005. godine i autentičan su tribute bend – instrumenti su isti kao oni koje su koristili Bitlsi, kompozicije i aranžmani su verni originalima, a članovi grupe su se potrudili da veoma liče na slavnu liverpulsku četvorku. The Bestbeat čine Vladimir Banovčanin (John Lennon), Damjan Dašić (Paul McCartney), Marko Ćalić (George Harrison) i Vitomir Milićević (Ringo Starr).

“Ja  sam 2005. godine video prvi put u životu nešto što se zove Beatles Tribute bend. A pošto Bitlse slušam od svoje šeste, sedme godine bilo mi je jako izazovno da sebe zamislim u bendu sa još trojicom, četvoricom  ljudi, u postavi u kojoj bi svako mogao da bude neko od Bitlsa,” kaže Damjan Dašić u razgovoru za City magazine.

“Na BBC kanalu sam tada gledao kako se u Liverpulu svake godine održava “Nedelja Bitlsa”.  A devet godina kasnije Bestbeat će biti  jedan od sastava koji učestvuju u programu tog festivala.”

Damjan Dašić navodi i da je sve počelo razmišljanjem ko bi mogao da bude u bendu. Postava se vremenom menjala i ustalila u poslednje dve, tri godine.

“Podelili smo uloge na osnovu toga šta ko može da peva, to je prvo, a zatim i po tome šta ko može da svira. Ja sam prešao na levoruku bas gitaru, a basista na solo gitaru. Ja sam od bubnjara postao basista, a basista – solo gitarista. Ali pevanje je bilo osnovna stvar. Naš koncert je neka vrsta performasa na kom morate da ostvarite kontakt sa publikom na način na koji su to Bitlsi radili, da imate konferansu na engleskom jeziku. Na početku karijere dobili smo savet od kolega muzičara da uvek govorimo na engleskom – rekli su nam da to stvara iluziju da gledaju pravi bend, da su to zaista Bitlsi.”

Kako osmišljavate koncerte, da li svaki obuhvata pesme iz svih faza Bitlsa?

Mislim da još nismo u potpunosti ostvarili tu ideju kako bi naš koncert izgledao od početka do kraja jer smo, nažalost, ograničeni tehničkim resursima. A ovaj bend je produkcija, uložili smo svoje vreme i novac u to da napravimo bend kakav u inostranstvu sastavljaju ozbiljne produkcijske kuće i koncertne agencije. Počeli smo kao mali bend koji je sav novac koji je imao ulagao u kostime, instrumentarijum…Svaki naš koncert, manje-više, predstavlja pesme iz svih faza Bitlsa. Da bi promena kostima mogla da se izvede vi morate da imate neki sadržaj koji će se ponuditi publici u toj pauzi (filmska projekcija, na primer). To nije uvek u svakoj sali moguće tako da nekad moramo da smišljamo kako da izvedemo ceo šou. Da imamo mogućnosti za ozbiljniju produkciju to bi bilo još bolje.

Koji su vaši omiljeni albumi Bitlsa?

Svi mi u bendu imamo omiljene albume, odnosno one koje malo više volimo. Svaki put kad preslušate neki njihov album on vas ostavlja da razmišljate na određeni način o životu, podstaknuti tom muzikom, tekstovima, zvukom, harmonijom… Meni najdraži album je Rubber Soul, jer je to prva ploča koju sam čuo. Imao sam sreću da je moj pokojni deda šezdesetih godina doneo iz inostranstva tu ploču  mojoj majci na poklon, i da sam je ja otkrio tridesetak godina kasnije  i zavoleo odmah. To je prva ploča Bitlsa na kojoj su sve njihove autorske pesme. Ovog decembra obeležavamo 50 godina od izlaska te ploče. Tako da će i ovaj koncert u Domu omladine u dobroj meri biti posvećen tom albumu.

Kako će izgledati koncert?

Sviraćemo dosta pesama sa albuma Rubber Soul, a sviraćemo i pesme iz kasnijeg perioda Bitlsa. Kao gosti će se pojaviti grupa Rubber Soul Project. Profesor Rastko Ćirić koji predvodi ovaj sastav će izvesti i nekoliko akustičnih pesama, a koncert će biti prilika da publika upozna naš novi projekat koji se zove Magic Bush. To je autorski projekat Bestbeata i jednog našeg bivšeg člana. Mi smo završili taj album ove godine, on trenutno čeka izdavanje. Mislim da nas na koncertu očekuje dobra zabava – na osnovu onoga što smo ranije radili publika već zna šta može da očekuje od nas.

cover1 The Bestbeat sviraju Beatlese u Domu omladine cover Kolja i Grobovlasnici nastupaju u Pančevu i Novom Sadu Sofie from Seattle Prvi EP „Sofie from Seattle“ od danas je dostupan na Bandcampu cover Golotinja rok zvezda: 10 momenata koji se pamte