Belgrad
U VAZDUHU · grad

Za sve one koji vole da popodne provedu u muzeju, za sve one kojima se dopada ritam poskakivanja tramvaja, za one kojima dolaze gosti, za one koji bi da jedan dan budu gosti u svome gradu, evo nekoliko preporuka šta možete da vidite i uradite u Beogradu. Svesni da pre ili posle obilaska dolazi osveženje u vidu sladoleda, kafe, limunade, piva… potrudili smo se da vam predstavimo lokacije i aktivnosti za koje nije potrebno odvojiti veliki budžet – u nekim slučajevima je sadržaj besplatan, a takođe postoje dani kad je ulaz slobodan. Ovo je poziv da se uživa u Beogradu!

Tekst: Jelena Popović Đorđević

Beogradska tvrđava – Veliki ili Rimski bunar

Početak svakog obilaska grada započinje Kalemegdanom jer je Beogradska tvrđava svojevrstan muzej prošlosti Beograda na otvorenom. Nastajala je u dugom razdoblju od 1. do 18. veka, od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela, srednjovekovne srpske prestonice, sve do austrijskog i osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja.

Veliki ili Rimski bunar nalazi se uz jugozapadni bedem Gornjeg grada, u neposrednoj blizini spomenika Pobednik i Kralj kapije. Bunar je izgrađen u periodu od 1717. do 1731. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije tvrđave. Na planovima tvrđave tog vremena ovo zdanje označeno je kao Veliki bunar. Naziv Rimski bunar prvi put je zabeležen u 19. veku, a nastao je na osnovu narodnih predanja koja stare građevine, čije je poreklo zaboravljeno, često pripisuju Rimljanima. Kroz zasvedeni hodnik dolazi se do centralnog prostora s bunarom prečnika 3.40 m i dubine oko 51m (dno bunara je niže od dna reke Save). Niz dva spiralna stepeništa, od kojih je jedno služilo za spuštanje, a drugo za penjanje ljudi i stoke, silazi se u bunar do dubine od 35,30 m, gde se nalazi polukružni hodnik.

Radno vreme: svakog dana (i vikendom) od 11 do 19 časova

Cena: 120 dinara

Popusti: za studente, đake i penzionere 60 dinara

Obilazak grada tramvajem

Svake godine u organizaciji Turističke organizacije Beograda, za razgledanje grada je na raspolaganju „Tramvaj zvani Beograd“. Uz pratnju stručnog vodiča obilazi se rejon „dvojke“. Vožnja traje sat vremena i besplatna je, ali je zbog ograničenog broja mesta obavezno prijavljivanje.

Maršruta: Polazak s okretnice tramvaja 5 i 10 kod Zoo-vrta, ulica Tadeuša Košćuška, stajanje kod Kalemegdana, Pristanište, Karađorđeva ulica pored Železničke stanice, Nemanjina, Resavska, Bulevar kralja Aleksandra do Vukovog spomenika, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, Cara Dušana do Beka.

Trajanje: 60 minuta

Radno vreme:  

- petak: od 19 časova – tura na srpskom, od 20 časova – tura na engleskom

- subota: od 15 časova – tura na srpskom, od 16 časova– tura na engleskom

Prijavljivanje: BG info, Knez Mihailova 56
tel. +381/11/263-56-22 i +381/11/263-53-43
bginfo.knezmihailova@tob.co.rs

Program turističkog razgledanja uz pratnju vodiča je besplatan

Botanička bašta Jevremovac

Osveženje u letnjim danima, mesto za čitanje knjige, fotografisanje prirode, uživanje u zelenilu, Botanička bašta je dragulj u betonskom oklopu centra Beograda. Botanička bašta Jevremovac je osnovana 1874. na predlog Josifa Pančića. Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi više od 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini preko 1.500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata, pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku.

Radno vreme Bašte: od 1. aprila do 1. oktobra od 9 časova do 19 časova svaki dan

Cena: 250 dinara

Besplatan ulaz: deca do 16 godina uz pratnju odraslih, studenti svih fakulteta Univerziteta u Beogradu (uz indeks), trudnice, osobe s invaliditetom

Konak Knjeginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Konak je građen u periodu 1829-1831, a zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović.

Postavka – enterijer beogradskih kuća 19. veka

Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

Radno vreme: utorak, sreda i petak: 10-17 časova, četvrtak: 10-18 časova, subota: 12-20 časova, nedelja: 10-14 časova

Cena: 200 dinara

Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 dinara

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci s invaliditetom s pratiocem, članovi MDS i ICOM i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC

Muzej savremene umetnosti

Od samog osnivanja 1965. godine, u Muzeju savremene umetnosti predstavljani su najznačajniji umetnici i pokreti jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka. Muzej danas predstavlja dinamičnu instituciju koja obimom i raznovrsnošću svojih programa predstavlja važan deo umetničkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Radno vreme: od 10 do 18, četvrtkom od 10 do 22 časa

Cena: 300 dinara

Popusti: studenti, učenici, penzioneri 150 dinara

Besplatan ulaz: svake srede ulaz je slobodan 

Muzej Ive Andrića

Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976. godine, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Radno vreme: utorak, sreda, petak i subota: 10-17 časova, četvrtak: 12-20 časova, nedelja: 10-14 časova

Cena: 200 dinara

Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 dinara

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci s invaliditetom s pratiocem, članovi MDS i ICOM i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC

Arheološko nalazište u Vinči

Istraživanja na Vinči su započeta 1908. godine i s prekidima traju do danas. Vinča je pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita. Između 5300. i 4300. god. p.n.e. prostori današnje Srbije i Centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje. Arheološki nalazi iz Vinče i drugih neolitskih nalazišta u ovom delu Evrope promenili su naš pogled na praistorijskog čoveka. Ostaci otkopanih naselja govore o razvijenoj kulturi stanovanja i civilizacijskom napretku.

Radno vreme: utorak, sreda i petak: 10-16 časova, četvrtak: 12-18 časova, subota i nedelja: 10-18 časova

Stručna vođenja vikendom od: 10, 11.30, 13, 14.30, 16 i 17.30 časova

Cena: 200 dinara

Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 dinara

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci s invaliditetom s pratiocem, članovi MDS i ICOM i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC

„Leto na Kosančiću“

Kosančićev venac je jedan od najstarijih delova Beograda, prvi izgrađen van zidina Beogradske tvrđave, na čijem se prostoru nalaze brojni spomenici kulture.

Zbog izuzetnog kulturno-istorijskog značaja ove ambijentalne celine, Turistička organizacija Beograda je organizovala muzičko-umetnički program „Leto na Kosančiću“, u okviru koga će biti organizovane šetnje Kosančićevim vencem u pratnji turističkog vodiča i obilazak svih znamenitosti u ovom delu grada, muzički program i predstavljanje galerija, dizajnerskih, umetničkih i izdavačkih kuća koje se na ovom potezu nalaze. Program „Leto na Kosančiću“ realizovaće se svake subote tokom juna, jula i avgusta, u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Radno vreme: svake subote tokom juna, jula i avgusta

Vođene šetnje po gradu – Belgrade walking tours

Organizacija Belgrade walking tours je grupa licenciranih, profesionalnih turističkih vodiča koji već skoro deceniju nude besplatne turističke ture po Beogradu, kao i specijalizovane ture koje se plaćaju. Od besplatnih tura možete odabrati obilazak centra grada, Beograd u 20. veku ili turu Zemunom.

Centar grada: Na turi u centru grada obilaze se: Trg Republike, Narodno pozorište i muzej, Skadarlija, Zoo-vrt, Kalemegdan, Saborna crkva i Knez Mihailova.

Vodiči u žutim majicama s obeležjima Belgrade walking tours sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.

Radno vreme: svaki dan od 11 i 14 časova

Cena: tura je besplatna, ali ukoliko gosti žele, mogu da daju bakšiš vodiču

Trajanje ture: 2,5 sata

Beograd u 20. veku: obilaze se Trg Republike, Terazije i Hotel Moskva, Skupština, Tašmajdan, crkva Svetog Marka, RTS, Pravni fakultet, Vračar, Slavija, hram Svetog Save.

Vodiči u žutim majicama s obeležjima Belgrade walking tours sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.

Radno vreme: svaki dan od 10.30 časova

Cena: tura je besplatna, ali ukoliko gosti žele, mogu da daju bakšiš vodiču

Trajanje ture: 2,5 sata 

Obilazak Zemuna: Obilazi se Zemun i saznaje istorija u vezi s ovim delom grada.

Vodiči u žutim majicama s obeležjima Belgrade walking tours sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.

Radno vreme: svake subote u 15 časova, potrebno je imati karte za gradski prevoz

Cena: tura je besplatna, ali ukoliko gosti žele, mogu da daju bakšiš vodiču

Trajanje ture: 2,5 sata

qg6 Queens Garden: Kafe & more Crowne Plaza-Nedeljnik-1 Crowne Plaza: Mesto vašeg sastanka Italijanska vina Isprobajte specijalna italijanska vina Muzej iluzija Ames soba Muzej iluzija: Mesto kojem ćete se iznova vraćati · · · ·