Balerina
fotografija

Za inspiraciju ponekad nije loše ugledati se na primere uticajnih žena koje svojim primerom pokazuju na koji način drže u ravnoteži zahtevne svakodnevne obaveze i dnevnu rutinu koja se odnosi na ono kada kako i šta jedu, preko toga koliko sati spavaju do toga kada se bave fizičkom aktivnošću i u kojoj meri.

Primabalerina američkog baletskog pozorišta, Isabella Boylston, čiji repertoar uključuje i kultne uloge kao što su Odette / Odile u „Labudovom jezeru“ i glavnu rolu u „Žizeli“, pokazaće nam kako izgleda jedan njen dan. Od momenta kada ustane do trenutka dok ne ode na spavanje Isabella priča o tome kako je kad si balerina od 9-22.

Ona ustaje oko devet sati ujutro i tada nastoji da pripremi jak i kaloričan doručak za sebe. On sadrži mnogo toga – od jaja i tosta, preko šunke i krompirića. Kobasica, voće ponekad odlazi u restoran gde naručuje palačinke. Ko bi još rekao da balerine toliko jedu, ali to je tako, jer ih očekuje napornih nekoliko sati vežbanja, ako niste jeli ništa od vašeg časa baleta!

Vežbanje i čas baleta počinju zagrevanjem i hlađenjem, a između se usavršavaju tehnike, određeni pokreti, svakodnevno se na tome radi, a naročito onda kada uveče imate predstavu – tada je vreme za finalne pripreme. To je vid dnevne meditacije koja vas svakodnevno povezuje sa sopstvenim telom. Kada se sve sabere Isabelle pleše između 6 i 9 sati dnevno, to se nekome može učiniti kao mnogo, ali to je ono što balerine održava u formi.

Ručak je obično u vreme pauze između proba. Slatko povrće je sastavni deo salate koju jede – kelj, rukola, krompir, pečurke, crveni kupus, beli sir, jabuka i integralni hleb. Ponekad za ovaj obrok umesto salate uzima sendvič, ali vitamini i minerali se svakodnevno moraju uzimati i to sveži.

U vreme užine zasladi se crnom čokoladom u koju je dodata morska so, ili voćem. Kafa za doručak i nakon ručka je obavezna, kaže Isabella.

Balerine odlaze na fizikalnu terapiju kada god za to imaju vremena, a ne samo onda kada leče neku povredu. Nakon časova vežbanja ili proba je najbolje, blage elektrostimulacije, magnetno delovanje u kombinaciji sa gelovima koji pojačavaju cirkulaciju je odličan način da se brine o svakom ligamentu i koščici.

Na posletku, potrebno je i pored klasičnih časova baleta posetiti makar dva puta nedeljno teretanu. Neke balerine uživaju u klasičnim fitnes programima ali Isabella radi isključivo prema savetima fizijatra.

Večera je blaga i u zavisnosti od toga da li ima nastup ili ne, ova primabalerina večera kod kuće ili u restoranu. Uglavnom je u pitanju pasta jer testeninu obožava, a ona joj daje dovoljno energije u slučaju da ima predstavu od osam ili devet u pozorištu. Između činova uzima kokosovu vodu i banane, i kaže da su joj to najbolji „saveznici“ tokom napornih noćnih nastupa.

Jelovnik na Titaniku Originalni jelovnik: Šta se posluživalo na Titaniku? Profesije budućnosti 1902. Kako su 1902. zamišljana buduća zanimanja za žene Sa snimanja filmova Marilyn Monroe Marilyn Monroe: Scene sa snimanja filmova najpoznatije plavuše Festival zmajeva Berck-sur-Mer kite festival: Volite li zmajeve? · · · ·