dan-za-limunadu-cover
PULS GRADA · aktuelno

Ako 13. jula svratite u jedan od preko 60 ugostiteljskih objekata (kafića ili restorana) u Beogradu i naručite limunadu, doniraćete novac Svratištu za decu u Beogradu. Akcija „Dan za limunadu za Svratište” realizuje se već peti put, a pokrenuli su je Svratište za decu i Centar za integraciju mladih. Sva sredstva prikupljena u ovoj akciji biće iskorišćena za nabavku svega što je deci potrebno za narednu školsku godinu.

Piše: Jelena Jovanović

Neda Marjanović iz Centra za integraciju mladih kaže da je akciju masovnog humanitarnog naručivanja limunade pre pet godina pokrenula devojčica Alisa, koja je tada imala 8 godina.

Ona se dosetila da napravi limunadu, i pozove svoje drugare i rođake u goste da se osveže limunadom i doniraju novac za Svratište za decu. Centar za integraciju mladih je onda predložio sličnu akciju beogradskim lokalima, i tako smo organizovali prvi Dan za LimuNadu, dan u kom ugostiteljski objekti prihod od limunade prodate taj dan doniraju Svratištu.”

Akciju svake godine podrži veliki broj javnih ličnosti, promocija je prisutna u medijima i na društvenim mrežama, a podrška dolazi i od onih koji prate rad Svratišta, i razumeju značaj obrazovanja za decu koja žive i rade na ulici.

Broj lokala koji učestvuju u akciji uvećava se svake godine. Ove godine je njih 60 podržalo akciju, lista se stalno širi, a poziv za sve koji žele da se pridruže je otvoren. Dan za Limunadu je 13. jul, i svi lokali koji učestvuju u akciji biće tog dana obeleženi plakatom, i imati informativne flajere.

Neda Marjanović navodi i da će ove, kao i prethodnih godina, prikupljeni novac biti upotrebljen za kupovinu školskog pribora, i pripremu dece za novu školsku godinu.

U Svratištu ćemo u narednoj školskoj godini imati više od 250 školaraca. Za sve njih potreban je školski pribor, knjige, i sve ono što je jednom đaku neophodno. Bez ove akcije ne bismo bili u mogućnosti da nabavimo sve što im je potrebno.”

U priči o drugim akcijama Centra za integraciju mladih, Neda Marjanović pominje upravo završenu akciju Milion koraka za dečja Svratišta, koju je realizovala Snežana Radojičić, pisac i nomad, koja je hodala milion koraka na Putu za Santjago i svaki svoj korak prodavala za 1 dinar na fundraising platformi donacije.rs.

Ta akcija je bila posvećena prikupljanju sredstava za obroke u Svratištu. Sada je tradicionalno na redu Dan za LimuNadu, a u decembru ćemo imati veliku akciju prikupljanja sredstava za novogodišnje paketiće. Pored ovih akcija, građani uvek organizuju razne akcije, i pomažu nam donacijama u stvarima i novcu, na čemu smo im neizmerno zahvalni, jer bez te podrške Svratište ne bi moglo da funkcioniše ovih 12 godina, koliko postoji u Beogradu”, zaključuje Neda.

nagrade 05 Dodeljene nagrade 48. Sofest-a / bis u DOB SNNP poster 420x297+5mm sa benefitima 26_02_2019 Odloženo plaćanje: osveženje u danima letnje vreline Dejvid Fornasijero Campari: Uvek prisutni moderni klasik mts_box_BB_internet Neka ovog leta najbolji sadržaj u vaše domove donese najbolji internet · · · · ·