Dani Srarjeva_logo x 4_FINAL.cdr
KULTURA

Šta su pre rata u istoj rečenici značili Sarajevo i Beograd, a šta znače danas? Kako da odnosi dva grada i zemlje budu življi, zdraviji, češći, bolji? Kako živi Sarajevo danas, šta pritiska sarajevske umetnice i umetnike da stvaraju?

“Dani Sarajeva” u Beogradu, šesti put.

Šta su pre rata u istoj rečenici značili Sarajevo i Beograd, a šta znače danas? Kako da odnosi dva grada i zemlje budu življi, zdraviji, češći, bolji? Kako živi Sarajevo danas, šta pritiska sarajevske umetnice i umetnike da stvaraju?

DANI SARAJEVA U BEOGRADUimg-Dani Srarjeva_logo x 4_FINAL-1.jpg

Kako i zašto umetnici iz regiona rade zajedno? Kada će se političari u regionu ugledati na njih? Ovo su samo neka od pitanja čije ćete odgovore moći da čujete i vidite na ovogodišnjim “Danima Sarajeva”, od 22. do 26. maja u Beogradu.

Kao i svake godine, festival je mesto upoznavanja novih generacija mladih, koji grade nove odnose Beograda i Sarajeva, zasnovane na razumevanju i preispitivanju naše bliske prošlosti.

Obnova veza dva grada jedan je od razloga postojanja “Dana Sarajeva”, a ove godine festival je posvećen obnovi sarajevske Vijećnice, simbola glavnog grada BiH i jednog od njegovih najznačajnijih istorijskih i arhitektonskih spomenika. Celokupan prihod od prodatih karata na festivalu biće doniran u fond za rekonstrukciju Vijećnice.

Beogradska i publika moći će da vidi, čuje i oseti važan deo sarajevskog života i kulturne scene. Ne samo sarajevske ili bosanske, već i regionalne – rezultate saradnje umetnika iz BiH, Srbije, ali i celog regiona, od kojih su neki na razne načine inicirani upravo susretima na “Danima Sarajeva”.

Festival od 2007. godine svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH.

DANI SARAJEVA U BEOGRADUimg-Sevdah Takht Damira Imamovica.jpg

Festival „Dani Sarajeva“
Beograd, 22 – 26. maj 2012. godine

Utorak, 22. maj 2012. godine

20.00   Pozorišna predstava „1984“, Sarajevski ratni teatar (SARTR)
            Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21

Nije proročko jedino što kod Orvela opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i večne političke probleme društva uoči i secira je neprevaziđena. Kako orvelovska vizija sveta konotira sa našim vremenom? Saznajte u predstavi koju su režirali i u kojoj glume Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić. Ulogu Julije tumači Amila Terzimehić.

20.00   Pozorišna predstava „Hipermnezija“
            Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1

Od premijere na prošlogodišnjim „Danima Sarajeva“ do danas, „Hipermnezija“ je imala nekoliko više nego uspešnih izvođenja širom regiona. Predstava analizira prećutano u procesu odrastanja osmoro glumica i glumaca iz Sarajeva, Beograda i Prištine, oslikavajući strahote ratova devedesetih, vremena u kome su stasavali protagonisti Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Jelena Ćuruvija-Đurica, Milica Stefanović, Ermin Bravo, Alban Ukaj, Sanin Milavić i Damir Kustura. Predstavu je režirala Selma Spahić.

21.00   Otvaranje festivala „Dani Sarajeva“, izložba „Sarajevska Vijećnica, još jednom“
            Kalemegdanski plato, 22 – 26. maj

Sarajevska Vijećnica spada u red najznačajnijih istorijskih i arhitektonskih spomenika ovog grada. Tokom opsade, Vijećnica, koja je do tada već slovila za vanrednu biblioteku, postala je meta granatiranja, spaljena je, te je tako postala metafora za uništenje kulturnog nasleđa.
Na Kalemegdanu će od 22. maja biti izložen obiman materijal o istorijatu građevine, arhitektonski nacrti, fotografije sa otvaranja 1896. godine i zabeleške o svrsi i ulozi zgrade u različitim periodima. Celokupan prihod od karata prodatih na ovogodišnjem festivalu biće namenjen obnovi Vijećnice.

23.00    Koncert benda Billy Andol
             Kulturni centar „Grad“, Braće Krsmanović 4

Mladi sarajevski alternativni rok bend će predstaviti nedavno objavljeni, drugi po redu album “Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se dogodilo na tom putovanju”.

Sreda, 23. maj 2012. godine
          
13.00   Panel diskusija „Umetničko vs. politički korektno“
            „New moment“, Hilandarska 14

19.30    Filmovi Šejle Kamerić „Sreća“ & „1395 dana bez crvene“
             Velika sala Doma omladine Beograda, Makedonska 22

Film “Sreća” inspirisan je citatima iz knjige “Verenici u raju” Mirka Kovača. Kao neka mantra, ove reči su sredstvo kontemplacije koje nas vodi u dimenziju u kojoj je potraga za srećom jedini vid opstanka. U glavnim ulogama su Milena Dravić i Olga Kolb.
Tokom opsade Sarajeva, hiljade građana morali su svakog dana trčati kroz iskušenje Aleje snajpera: na putu do posla, u potrazi za hranom, da posete prijatelje, rođake i ljubavnike, da nastave živeti. Film “1395 dana bez crvene” prati ženu koja ide upravo tom rutom.

20.30   Pozorišna predstava „Sumnja“,  Kamerni teatar 55 Sarajevo
            Jugoslovensko dramsko pozorište, scena „Bojan Stupica“, Kralja Milana 50

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj verskoj hijerarhiji. Višestruko nagrađivani (Pulicer, “Toni”) tekst Džona Patrika Šenlija režirala je Selma Spahić. U predstavi igraju Tatjana Šojić, Armin Brajlo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić.

Četvrtak, 24. maj 2012. godine

17.00   Film „Sarajevske ruže – teror u 12 slika“ i panel diskusija „Dve decenije od 
            početka rata u BiH – kako vidimo prošlost, a kako jedni druge?“
            Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21

Film prenosi iskustva Sarajlija koji su u tom gradu živeli od 1992. go 1995. godine i o tome govorili pred sudijama Tribunala. “Sarajevske ruže“ nisu film o opsadi, već film o onima koji su opsadu iskusili.

20.00   Premijera pozorišne predstave „Prst“
            Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1              

Komad se bavi bolnim odnosom majke i supruge čoveka nestalog u ratnim sukobima na Kosovu 1999. godine. Deset godina kasnije, nadajući se da se njihov muž, odnosno sin, nekim čudom može vratiti, dve žene žive zarobljene u međusobnim optužbama, rivalstvu i borbi za moć, deleći pritom neizmernu bol za izgubljenom osobom i pokušavajući da se suoče sa istinom. Drama “Prst”, spisateljice sa Kosova Doruntine Baše, nagrađena je kao najbolja na drugom konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno-angažovani dramski tekst. “Prst” je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

Petak, 25. maj 2012. godine

18.00    Otvaranje izložbe Šejle Kamerić „1395 dana bez crvene“
             Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Drajzerov prolaz 2

Naziv izložbe i istoimenog filma referiše na iskustvo kretanja i preživljavanja stanovnika Sarajeva tokom opsade (1992–1996), kada im je savetovano da ne nose jarke ili upadljive boje koje bi skrenule pažnju snajperista. Izložbu čine radovi “Crveni tepih”, “If I sleep it will be double”, “Neka suza mašala” i “Mjera”.

20.30    Pozorišna predstava „99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)“,
             Sarajevski ratni teatar (SARTR)
             Jugoslovensko dramsko pozorište, scena „Bojan Stupica“, Kralja Milana 50

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje da liči na onu iz 1933. godine. Predstavu je režirao Nermin Hamzagić, a u glavnim ulogama su Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić i Amar Selimović.

20.00    Repriza predstave „Prst“
             Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1
             
Subota, 26. maj 2012. godine

13.00    Panel diskusija „Prostori za saradnju“
             Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21

18.00    Promocija knjige „Strana 212“ Almira Imširevića
             Atelje 212, Svetogorska 21          

Dramski pisac Almir Imširević je kao prozaista manje poznat, ili je makar bio, do nedavne promocije zbirke kratkih priča “Strana 212”. Priče su nastajale godinama kao postovi na istoimenom blogu. To su intimne ispovesti, sećanja iz detinjstva, crtice iz poslednjeg rata u BiH, posvete ljudima sa margine, celi životi bogati sitnicama, neretko smešteni u tek petnaestak rečenica. Nenametljivi humor koji proizlazi iz samih opričanih života i mnoštvo referenci iz književnosti i filma čine ovu knjigu štivom za gotovo svakog čitaoca i čitateljku.

20.00    Pozorišna predstava „Šta smo to učinili“, Kamerni teatar 55 Sarajevo
             Velika scena Ateljea 212, Svetogorska 21

Prema dramatizaciji Željke Udovičić-Pleština, predstava na vrlo direktan i bolan način govori o tabuiziranim odnosima unutar porodice, a prožeta je i ličnim razmišljanjima glumačkog ansambla, u nameri da preispita koliko je budućnost već određena našom prošlošću. U predstavi u režiji Dina Mustafića igraju Jasna Diklić, Tatjana Šojić, Sadžida Šetić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Senad Bašić, Amar Selimović, Mirsad Tuka, Boris Ler, Muhamed Hadžović i Belma Alić.

20.00    Repriza predstave „Prst“
             Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1
      
23.55    Koncert benda „Sevdah Takht Damira Imamovića“
             Dom omladine Beograda, Makedonska 22

Nakon dva uspešna CD-a s vlastitim Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Imamovića, Sevdah Takht čine zagrebački perkusionista Nenad Kovačić (Antenat, Afion) i jedan od najinteresantnijih mladih basista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni Ivan Mihajlović (Naked, SviNaPod).

www.danisarajeva.com
www.facebook.com/dani.sarajeva.beograd
twitter.com/#!/DaniSarajeva

 

londonfestival.jpg LONDON U ZNAKU OLIMPIJADE I KULTURE POPKULTURA.jpg TRIBINA: ŠTA JESTE POP KULTURA FILHARMONIJA: SANJA ROMIĆ FILHARMONIJA: SANJA ROMIĆ mikser0124.jpg MIKSER OD 25. MAJA DO 2. JUNA