cover
PULS GRADA · dizajn

Lepota jednostavnosti, minimalizam, geometrija, elegancija, luksuz, savršene asimetrične kompozicije, igra boja i nijansi – to je osnovni opis nakita koji stvara Daniela. Ova multitalentovana umetnica češkog porekla već dugo živi i stvara u Beogradu, a njen talenat je nezaustavljivi „tour de force”, jer se pored dizajniranja nakita bavi još i grafičkim dizajnom, slikarstvom i fotografijom.

Daniela, za početak nam otkrijte šta vas je inspirisalo da iz čarobnog Praga pređete u Beograd.

U Beograd sam došla zajedno sa suprugom Srbinom, sa kojim sam se upoznala u Pragu. On je tamo živeo 15 godina i poželeo je da se vrati u Srbiju, jer mu je nedostajala, a meni je u tom trenutku promena bila dobrodošla. U Beogradu živim već 10 godina, i dan danas se ne kajem što sam došla. Iako je Prag zaista čaroban, i meni veoma drag, ima i on pored svojih prednosti i svoje mane, pa čak može i da dosadi. Beograd je energičan grad sa nekom pozitivnom atmosferom, a za mene kao umetnika vrlo je inspirativan.

U Pragu ste studirali grafički dizajn, ali se prevashodno bavite dizajnom nakita. Kako je došlo do te kreativne tranzicije?

Volim dizajn, umetnost i modu, a htela sam da imam originalan nakit jednostavnih, čistih, geometrijskih formi, od plemenitog materijala i dragog kamenja – što se na tržištu retko kad može naći. To je bio glavni razlog zašto sam krenula da nakit sama dizajniram. Pored supruga, koji je gemolog, već ranije sam otkrila ljubav prema dragom kamenju i biserima, i stekla potrebno znanje uz pomoć koga sam mogla da se bavim kreiranjem nakita. Grafičkim dizajnom se i dalje aktivno bavim, a pored toga i makro fotografijom i slikarstvom.

Mnogi vaš nakit definišu kao luksuzan i ekstravagantan. A kako biste ga vi opisali?

Ja bih samo dodala da je rađen sa iskrenom ljubavlju i da ima umetničku vrednost, zbog čega se nadam da će se nasleđivati sa generacije na generaciju. Moj nakit je vrlo zahtevan za izradu. Od prvih skica do izrade, koja zahteva veliko znanje i iskustvo vrhunskih majstora, do finalnog izgleda prođe dosta vremena, koje je u tom komadu zauvek upisano.

Koje sve komade nakita pravite, i koje materijale koristite?

Dizajniram uglavnom prstenje, ali i minđuše, ogrlice, čak i dugmad za muške manžetne. Nakit pravim isključivo od zlata, uvek u kombinaciji sa dijamantima i drugim dragim ili poludragim kamenjem, slatkovodnim i tahiti biserima.

Opišite nam kako izgleda vaš kreativni proces, od ideje do realizacije.

Prvo svoju ideju prenesem na papir. Ponekad pravim i prototip-modele od raznih smesa, ako nisam sigurna u oblik i dimenzije. Posle definisanja finalnog izgleda, pripremam u Ilustratoru tehnički crtež za proizvodnju sa tačnim dimenzijama. Većina mog nakita proizvodi se ručno, i to uglavnom u Srbiji, Hrvatskoj, i na Tajlandu.

Kako vam se čini izbor nakita koji viđate na Beograđankama, i kakva je to žena koja po vašem mišljenju može na pravi način nositi nakit koji pravite?

Beograđanke su generalno žene od stila, prate modne trendove i vole da budu doterane. Ukusi su ovde različiti, kao svuda na svetu, tako da možete videti žene koje vole upadljive komade nakita, i žene koje vole klasičan nakit od plemenitih metala. Nakit koji ja kreiram vole žene koje daju prednost minimalizmu i originalnim komadima u odnosu na konfekciju ili masovnu proizvodnju.

Pošto se bavite još i fotografijom i slikarstvom, odakle generalno crpite inspiraciju za svoj kreativni rad?

Sama sredina u kojoj živim mi je nekako inspirativna, a to su ljudi, situacije, informacije sa kojima se svakodnevno susrećem. Naravno, inspiriativne su i teme koje me posebno interesuju, a to su umetnost, priroda, književnost, istorija, filozofija, svemir…

Sarađivali ste sa prestižnim brendovima, pa nam navedite najvažnije od tih saradnji.

Kao graficki dizajner u Pragu sam radila za kompanije kao što su Clinique, Estée Lauder, Nestlé, Harper’s Bazaar i za lanac luksuznih praških hotela Vienna International.

Prošle godine u Milanu dobili ste prestižnu nagradu na međunarodnom takmičenju A’Design Award and Competition. Za šta konkretno?

Zlatnu nagradu sam dobila za prsten u obliku oka, sa safirima, koji može da se nosi i kao privezak, a pripada kolekciji Eye To The Soul. Ova kolekcija inspirisana je egipatskom mitologijom, i to simbolom oka boga Hora, zaštitnika Egipćana. Zato svaki komad iz ove kolekcije, kao amajlija, štiti od zla i nesreće.

Gde sve može da se nađe vaš nakit, a otkrijte nam i šta možemo očekivati iz vaše sledeće kolekcije.

Trenutno se moj nakit prodaje u Beogradu i Pragu, i to samo u juvelirnicama Diamond Spot. Sa svojim timom radim na širenju brenda i na druge lokacije, odnosno države. Paralelno sa tim dopunjujem neke od već postojećih kolekcija novim modelima, a pripremam se za Prague Design Week, koji će se održavati u maju, a gde ću izlagati svoje kolekcije.

Za kraj nam recite nešto intersantno o sebi, nešto što ne zna puno ljudi.

Osim navedenih zanimanja, bez kojih svoj život ne mogu da zamislim, volim da skijam, vozim rolere i bicikl. Volim vaše pijace i volim da kuvam, pa sam zato 2002. godine napisala i izdala u Českoj kuvar pod nazivom Balkanska kuhinja. Pošto obožavam vaša jela, želela sam da se i Česi upoznaju sa vašom kuhinjom.

cover www.notosnet.gr Ikebana: Aranžiranje cveća kao umetnost i filozofija ReFashionista Od polovne garderobe napravila trendi kolekciju page-nakitbarbike Kreativni nakit od delova Barbika page-cover Sitnice za koje ne biste žalili novac · · · · · ·