David Bowie
KULTURA · muzika

Dva dana nakon svog 69. rođendana i izlaska novog albuma “Blackstar”, David Bowie je napustio ovaj svet.

Nastupili su šok i neverica, pošto je tek nakon smrti legendarnog muzičara objavljeno da je 18 meseci bolovao od raka. Krajnje neuobičajeno za današnje vreme čuvati takvu informaciju u tajnosti, kad savremene zvezde sa publikom dele i najbesmislenije detalje iz svojih privatnih života. Oproštajne poruke kolega i prijatelja upućene velikom umetniku zapljusnule su medije brzinom svetlosti, dok su profili poštovalaca njegovog dela bili ispunjeni omiljenim pesmama.

Njegov odlazak ne zaslužuje patetisanje, čovek je definisao sofisticirani stil u rock n’rollu, pa je tako i otišao – čak i trenutak smrti deluje kao završno poglavlje umetničkog dela koje nam je podario. To potvrđuje i izjava dugogodišnjeg saradnika i producenta Tonyja Viscontyja da je Bowie “uvek radio ono što je želeo, a želeo je da radi stvari na svoj način i na najbolji mogući način”, stoga se “njegova smrt ne razlikuje od njegovog života – to je umetničko delo”. I tokom karijere, ovaj autentični stvaralac je sledio svoje instinkte i slavio život. Ne na dionizijski način, poput kolega iz grupa Rolling Stones, The Who ili Led Zeppelin, već pomerajući granice mogućeg u jednostavnoj disciplini kao što je rock n’roll, koja ne trpi pretencioznost i umišljenost. Zato nisu retki komentari da Bowie ustvari nije mrtav, jer nikada nije bio običan čovek i sad se samo vratio na daleku planetu sa koje nam je stigao u goste, poput Thomasa Jeroma Newtona, lika iz filma The Man Who Fell on Earth Nicholasa Roega u kome je glumio glavnu ulogu.

Napraviti bilo kakav presek njegove bogate karijere nije zahvalan zadatak, pošto je Bowie u svim fazama svog rada pravio nesvakidašnje poduhvate, od kojih je većina radikalno uticala na pomeranje shvatanje kako pop kulture tako i individue u modernom društvu. Baš zbog toga, izbor koji sledi može biti samo moguća početna tačka u podsećanju na sjajne pesme koje su obeležile naše živote ili u istraživanju njegovog rada za generacije koje tek dolaze.

Space Oddity

Svemir je tema koja se provlačila kroz njegov rad decenijama od pesama kao što su Life on Mars, Starman, Hello Spaceboy do aktuelnog singla Blackstar. Ali sve je počelo sa majorom Tomom koji iz svog broda u kosmosu posmatra Zemlju.

Changes

Singl sa albuma Hunky Dory iz 1971. odrediće pravac buduće karijere Davida Bowieja, pesma o odrastanju ustvari peva o prihvatanju ideje da je promena najprirodnije stanje svakog istinskog umetnika.

Moonage Daydream

Album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars predstavlja celinu i slušalac prati priču o vanzemaljcu rock zvezdi koji stiže na zemlju kako bi je spasao od katastrofe. Muzika koja je ujedinila mačo rokere i feminizirane umetničke tipove, koji su u ovom čudaku našli ostvarenje svojih snova.

Rebel Rebel

Nije Ziggy Stardust jedini konceptualni album ovog muzičara, i Diamond Dogs iz 1974. spada u tu kategoriju. Inspirisan je Orwellovim romanom 1984. i opisuje svet u kome više nema nade. Muzički, ovo je Bowiejev oproštaj od glam rocka, koji istovremeno predstavlja i najveće dostignuće u tom žanru.

Young Americans

Kad je odbacio šminku i sulude kostime, Bowie se vratio na scenu autentičnim soul albumom, zalizane kose u šik skrojenom odelu. Za razliku od pratilaca kao što su Madonna, Lady Gaga ili možda čak i Kanye West, njegove transformacije su skroz ubedljive – mršavi dečko iz Londona ne plaši se da pusti glas pored vokala koji su proslavili Phillly soul zvuk, poput Luthera Vandrossa.

Sound and Vision

Još jedna dramatična promena, Bowie odbacuje slavu da bi se posvetio zvučnom eksperimentu u tada izolovanom i podeljenom Berlinu. Prva saradnja sa producentom Brianom Enom nije rezultirala komercijalnim uspehom, ali je Low ostao najuticajniji album u njegovoj diskografiji.

Heroes

Priča o dvoje ljubavnika koji se sreću kod Berlinskog zida ulazi među najveća ostvarenja epskog zamaha u popularnoj kulturi. Naslovnu stranu istoimenog albuma, Bowie je kasnije iskoristio za omot albuma The Next Day iz 2013.

Let’s Dance

Najuspešniji album ovog muzičara u komercijalnom smislu doneo je i još jedan zaokret ka plesnom pop zvuku, pod kreativnim vođstvom producenta Nilea Rodgersa iz grupe Chic. Stadionska faza je donela najmanje eksperimenata, ali je zacementirala poziciju Davida Bowieja u rock mejnstrimu.

Hallo Spaceboy

Ako je berlinskom fazom utro put elektronskoj muzici, Bowie je 1995. godine zaslužio da ne bude više pionir već pratilac trendova. Outside je još jedan konceptualni album, još jedna produkcija maga Briana Enoa.

Lazarus

Poslednji spot koji je Bowie snimio i pesma koja najavljuje kraj. “Look at me, I’m in heaven”. Naravno, tamo žive zvezde.

Lira Vega Lira Vega sa prijateljima u Kulturnom centru Grad coer15 Tricky ponovo u Srbiji! 1153759 10 albuma kojima se radujemo u 2016. Guns N'Roses Najbolji spotovi benda Guns N’Roses