David Lynch, Jim Carrey
KULTURA · art

Prekretnica u modernoj istoriji umetnosti bila je pojava Marcel Duchampa i dadaističkog pokreta početkom 20. veka. Duchamp, kao jedan od predstavnika Dade, umetnosti je pristupao filozofski i smatrao da je ideja ključna kod svakog umetničkog dela, a da je vrsta medija samo sredstvo izražavanja iste.

U okviru dadaističkog pokreta rušio se kult estetizma, impresionističke senzacije osećajem i baziranost na formi. Duchamp je uveo u svoj rad pojam gotovog industrijskog proizvoda ili “ready-madea”, koji ima drugačija značenja u odnosu na koncept u kojem se nalazi. Njegova pojava je klljučna za kasniji razvoj konceptualne umetnosti, a kako je danas i dalje prepoznajemo? Verovali ili ne, možemo je primetiti u Holivudu.

Kod savremenih američkih umetnika David Lyncha i Jim Carreya, pre svega poznatih u filmskoj umetnosti, naglašen je koncept ideje kao osnovnog polazišta u stvaranju. Oni su svetski poznate zvezde u domenu režije i glume, ali mali broj ljudi, bar na našim prostorima, zna da se oni bave i vizuelnom umetnošću.

Jim Carrey je posebno iznenađenje kada je u pitanju likovna umetnost. Planetarno poznati komičar je svima otkrio svoju veliku želju za stvaranjem u polju vizuelnih umetnosti. U nedavnom videu govori o ideji i kreativnom procesu, kome je potpuno posvećen, i  trenutno iza sebe ima zavidnu kolekciju slika.

David Lynch je inicijalno studirao slikarstvo na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Filadelfiji, međutim, kako sam kaže, želeo je da njegove slike počnu da se kreću. Iako je nastavio da se uspešno bavi režiranjem filmova, koji su gotovo dobili kultni status, nije zapostavio slikanje i fotografiju. Njegovi filmovi nadrealne estetike su detaljno osmišljeni po pitanju scenarija, likovnosti i muzike, a nedovršenost, kao i preplitanje svesnog i nesvesnog zauzimaju posebno mesto u njegovom radu. Ako su Lost Highway ili Wild at Heart ostavili na vas značajan utisak, kolekcija fotografija “Male priče” u Kulturnom Centru Beograda biće više nego zanimljiva. Otvaranje ove izložbe je 1. septembra i ona će trajati do 30. septembra. Najava prisustva Davida Lyncha u Beogradu je neizvesna, tako da za sada možemo pratiti poslednju sezonu Twin Peaksa, kao i dokumentarca “Umetnički život”.

Duchamp je govorio da svako ima predispoziciju da bude umetnik na svoj način, a Lynch se nadovezuje rečenicom da ideja bira umetnički medij.

Small Stories, Thinking of Childhood, ParisOtvori galeriju
Solaris „Plivačice“ – izložba najnovijih radova Ivane Živić u galeriji Kolarac nadia-zubareva-wire-sculptures-2_cover Veličanstvene skulpture ljudskih figura od žice cover Stakleni stolovi inspirisani meduzama sketchbook-art-elena-limkina-1_cover Svaka stranica je umetničko delo ·