captain-marvel-1-768x321
PULS GRADA · deca

Nedavno je sprovedeno veliko istraživanje o uticaju predstavljanja glavnih likova u superherojskim i naučno-fantastičnim filmovima na mladu publiku. Rezultati pokazuju da likovi na ekranu mogu veoma uticati na samopouzdanje i sveukupnu sliku o sebi, kao i da su ispitanici bez obzira na pol potvrdili da žele više ženskih likova.

Superherojski žanr dominira bioskopskim blagajnama već jednu deceniju unazad, a uprkos tome što imamo ženske likove u njima, uglavnom su muškarci glavni protagonisti. Propali pokušaji poput filmova Catwoman i Elektra poslužili su kao izgovor velikim studijima da nam nisu potrebni ženski uzori. Na sreću, popularnost ženskih likova iz filmova Hunger Games, Star Wars i Wonder Woman dokazali su da je samo potrebno da budu predstavljeni na pravi način.

Istraživanje koje je obuhvatilo oko 2.500 dečaka i devojčica od 10 do 19 godina i roditelje dece od 5 do 9 godina pokazalo je da glavni likovi i te kako utiču na mladu publiku. Svu su izrazili želju za više jakih ženskih likova i superheroina. Tinejdžerke imaju više problema sa samopouzdanjem od tinejdžera i kažu da žene imaju manje mogućnosti da budu lideri. To se odlikuje i njihovim manjim interesovanjem za nauku, tehnologiju i matematičke studije od muškaraca. Povećanje pozitivnih i jakih ženskih likova na velikom ekranu moglo bi značajno da utiče na samopouzdanje i hrabrost kod devojčica i devojaka.


cover Dekoracije za „Noć veštica“ koje možete praviti sa decom DAN_6638 14. KIDS FEST: Moja filmska zvezda Startapkidz Generacija Z, spremna za svoju budućnost naslovna Upoznajte jetije u novom animiranom filmu „Stopalići” · · ·