Kreatopolis radionice
PULS GRADA · aktuelno

I ovog decembra se u našem glavnom gradu organizuju raznoliki programi za najmlađe, kao prava uvertira za radosne novogodišnje praznike. Sigurno je da biste voleli da vam neko, pre nego što padne prvi sneg pa pođete na sankanje, da neki dobar predlog gde da povedete svoje mališane, a da vam oni posle toga danima ushićeno prepričavaju kako je bilo.

Decu možete obradovati novim pozorišnim predstavama, kreativnim radionicama, ili nekim od tradicionalnih dečjih programa, koji u decembru uvek imaju drugačiju, vedru i svečanu pretprazničnu notu. Mi vam predlažemo sledeće:

Koncerti za bebe

Jedinstveni koncerti za bebe i decu do tri godine održavaju se u galeriji Artget, u beogradskom Kulturnom centru. Projekat „Baby Artysh“ se uspešno organizuje već dve sezone, i obuhvata koncerte koji se održavaju jednom mesečno, i namenjeni su najmlađoj publici. Repertoar obuhvata pažljivo odabrana dela klasične muzike i dečje pesmice. Tu su različiti instrumenti, i grupe instrumenata, a prvi susreti beba sa muzikom, instrumentima i muzičarima su nezaboravno iskustvo – i za decu i za roditelje. Autori programa osmišljavaju i pokret koji prati muziku- melodiju, ritam, i različite karaktere kompozicija.

Ovogodišnji Baby Artysh koncerti najavljeni su za 25. decembar (termini su 10, 16:30 i 18 h). Karte su 500 dinara (jedna karta je za dete i pratioca) i mogu se nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Novogodišnje radionice

Udruženje Kreatopolis je deo svog decembarskog programa posvetilo posebnim, prazničnim radionicama na kojima će polaznici praviti novogodišnje i božićne ukrase i čestitke. Moderatori ovih radionica biće Katarina Gajić i Jana Rastegorac.

Kreatopolis se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra 231/82, organizuje kreativne radionice za decu i odrasle, a predstojeće radionice sa prazničnom tematikom prilika su za najmlađe da sami osmisle maštovite, kreativne ukrase i čestitke. Jana Rastegorac navodi da će se koristiti različite likovne tehnike – crtanje, slikanje, kolaž, kao i da će na svakoj radionici biti obezbeđen potreban materijal. Radionica je otvorena za polaznike svih godina. Mala deca (od 2.5 godine) mogu da učestvuju u izradi raznih ukrasa, ona malo starija (predškolskog i školskog uzrasta) moći će da se poigravaju raznim tehnikama i materijalima, i puste mašti na volju. Dobrodošli su i stariji, a nakon radionice sve rukotvorine se mogu poneti kući, pokloniti nekome, ili iskoristiti za praznično ukrašavanje doma. Radionice traju dva sata, promotivna cena je 50 odsto niža od uobičajenih cena za radionice i iznosi 500 dinara , a termini su – 18. decembar od 11-13 h, 24. decembar od 11-13h, 13h-15h, i 25. decembar od 11-13 h. Poželjno je prijaviti se unapred, bar dan ranije, preko FB stranice Udruženja Kreativistika.

Mala škola bontona: Kako se sluša koncert?

Poslednje ovogodišnje izdanje popularne Male škole bontona na Kolarcu, održava se 24. decembra u 11 sati. Program koji Centar za muziku organizuje od 2012 godine, svake poslednje subote u mesecu, upoznaje najmlađe sa klasičnom muzikom, raznim muzičkim žanrovima i koncertnim bontonom- pravilima ponašanja u koncertnoj sali.

Veseli, zabavni i veoma popularan program namenjen je deci od 5-10 godina, mada su često u publici i deca mlađa od tog uzrasta. Voditelj je harizmatični Miloš Milovanović, a ovaj jedinstveni program na Kolarcu do sada je predstavio deci mnoge muzičare i poznata muzička dela. Tema poslednjeg ovogodišnjeg programa ciklusa Kako se sluša koncert biće – mjuzikl za decu. Karte se mogu nabaviti na blagajni Kolarca po ceni od 200 dinara.

Novogodišnji festival za decu Dorćolica

Popularni alternativni dorćolski kulturni centar, Dorćol Platz, najavio je prvi novogodišnji pozorišni maraton za decu za 24. i 25. decembar. Tokom dva dana festivala na programu će biti interaktivne, edukativne i zabavne pozorišne predstave namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta. Predstava Alisa u zemlji zmaja se dramaturški oslanja na roman Luisa Kerola Alisa u zemlji čuda, kao i na poeziju Jovana Jovanovića Zmaja. Režiju i dramaturgiju potpisuje Maja Mitić, a glumci su Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Ivan Nikolić i Anđela Popović. Priručnik za zaljubljivanje, komedija namenjena deci od 3 -12 godina, predstavlja glavne likove – uobraženu pricezu Cucu i klovna Osmana, i njihove težnje da ostvare svoje snove. Glumci su Aleksandra Cucić i Osman Ahmed.

Baš je trik postati Deda Mrazov pomoćnik je priča o dva momka koji se prijavljuju na novogodišnje takmičenje na kom je sudija Deda Mraz lično. Ova predstava je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih karata doniraće se Domu za decu bez roditeljskog staranja „Drinka Pavlović“.

U okviru festivala Dorćolica održaće se i novogodišnji vašar namenjen deci, i njihovim roditeljima. Organizovaće se različite igraonice, radionice pravljenja novogodišnjih ukrasa za decu i figurica od testa, kao i zajedničko kićenje jelke. Najavljene su i dečje Igre bez granica, kao i diskoteka za najmlađe. Karte za sve predstave mogu se kupiti u Dorćol Platz-u, u Dobračinoj 59b , od 15. decembra. Cena karte za jednu predstavu i novogodišnji vašar je 300 dinara, dok je cena karte za dve predstave – 500 dinara.

Escape Room Week Escape Week Belgrade znači 7 dana zabave Filmovi decembar 2016. Bioskopska ponuda: 7 filmova koje (ne)morate da pogledate u bioskopima Porezi i budžeti (foto: city magazin) Vi i ekonomija na ti: Porezi i budžeti trump Donald Trump je ličnost godine po izboru časopisa „Time“ · · · ·