christmas-2948567_1280
PULS GRADA · aktuelno

I na samom kraju decembra u našem gradu je mnogo događaja koji drugačije boje svakodnevicu i kojima možete da obradujete sebe i drage osobe. I da u pretprazničnim danima uživate po svojoj meri.

Piše: Jelena Jovanović

Ruski balet

Uzbudljivi koncert ruskog baleta Petipu, s ljubavlju biće premijerno izveden 21. decembra u 20 časova u Kombank dvorani. Koncert je posvećen obeležavanju 200 godina od rođenja velikog koreografa, plesača i baletskog pedagoga – Mariusa Petipa. Ovaj umetnik poreklom iz Francuske je u Rusiji postavio preko 70 baleta obeleživši čitavu jednu epohu ruskog baleta.

Na velikom baletskom koncertu će zvezde ruskog baleta, solisti Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga, kao i moskovskog Boljšoj teatra, izvesti remek-dela klasične koreografije iz mnogih poznatih baleta – Bajadera, Labudovo jezero, Don Kihot, Korsar, Rajmonda

Program će biti izveden u dva dela od po 50 minuta i predstaviće klasičnu koreografsku školu ruskog baleta.

Cene karata su od 2000-3000 din, u prodaji su na blagajni Kombank dvorane i Eventim prodajnim mestima.

The Bestbeat

Istog dana, 21. decembra u 20 sati, uzbudljivi omaž odvija se i u velikoj sali Doma omladine. Koncert nazvan The Bestbeat sviraju White album podsetiće na antologijsku ploču iz 1968. godine, i na singlove koje su Bitlsi snimili te godine, a nisu uvršteni na album. Dakle – Back in the USSR, Ob-la-di, Ob-la-da, Hey Buldog, While My Guitar Gently Weeps, Helter Skelter, Don’t Pass Me By, Hey Jude, Lady Madonna, Revolution 1, Birthday, I’m So Tired, Blackbird… Grupa The Bestbeat oživljava uspomenu na Bitlse od  2005. godine, u postavi su – Vladimir Banovčanin (Džon Lenon), Damjan Dašić (Pol Makartni), Marko Ćalić (Džordž Harison) i Vitomir Milićević (Ringo Star). Do sada su održali mnoge koncerte kod nas i u Evropi, nastupali na mnogim festivalima, osvojili brojnu publiku. A prednovogodišnji koncerti u beogradskom Domu omladine redovno se održavaju već 4 godine.

Ulaznice u pretprodaji su 600 dinara, mogu se naći na Eventim prodajnim mestima.

Laureati Fondacije Veličkovića u galeriji Haos

U galeriji Haos, u Dositejevoj 3, nedaleko od Narodnog pozorišta, od 20. decembra može se videti izložba Petra Mirkovića, novosadskog umetnika koji je prošle godine dobio nagradu za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića.

Uz Mirkovićeve radove u galeriji Haos izloženi su i radovi četvoro mladih umetnika koji su prošle godine dobili pohvale za crtež – Milana Antića, Ivana Šuletića, Željka Radovića i Petra Sibinovića.

Petar Mirković je vajar po obrazovanju, a u svojim radovima (koji su uglavnom velikih formata), predstavlja scene iz urbanog života, gotovo filmske sekvence ili uhvaćene trenutke, zaleđene scene, poglede iz aviona, prometne gužve, moćne mašine… i, kako je navedeno u katalogu, uvlači posmatrača u svoj crno-beli svet koji zatim neminovno postaje i dokument vremena. Istoričarka umetnosti Jelena Lazarević je navela da je Mirković do perfekcije usavršio crtački postupak i upotrebu ugljena kao nezamenljivog medijuma za kontraste koje želi da postigne, te da je reč o umetniku snažnog i autentičnog izraza.

Fondacija Vladimira Veličkovića već 11 godina dodeljuje nagradu za crtež za likovne stvaraoce do 40 godina, a konkurs je ove godine bio otvoren do 10. decembra.

Tribina sa Snežanom Radojičić: Biciklom do Severne Koreje

Ako vas zanima kako je u Severnoj Koreji, kako se u njoj živi, kako se po njoj putuje, i šta u ovoj zemlji fascinira i iznenađuje, možete saznati na tribini u Impact Hub-u u Makedonskoj 23. Svetska putnica Snežana Radojičić će 23. decembra u 19 sati govoriti o najneobičnijoj zemlji koju je posetila. Putovanje realizovano u maju ove godine rezultiralo je objavljivanjem knjige Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una. Na tribini će moći da se kupi ova, kao i ranije objavljene Snežanine putopisne knjige: Nomad i Preko Himalaja i Gobija.

Cena ulaznice je 200 rsd, rezervacije se mogu poslati na mejl: ciklonomad@gmail.com

Laura, molim te

Monodrama pozorišne trupe Laura 2000 je na repertoaru UK Stari grad (do skora UK Parobrod), 25. decembra u 20 h.

Producenti Milan Mrđa i Slobodan Đuričić su predstavu Laura, molim te realizovali po sopstvenom konceptu, tekstu i muzici, sa Nikolom Rakočevićem u glavnoj ulozi.

Ovaj dramsko-muzički, scenski eksperiment inspirisan je Frančeskom Petrarkom i njegovim Kanconijerom. I odgovara na pitanja – kako danas izgleda lirski subjekt, kakva je Laura, šta je sa ljubavlju danas?

Autori objašnjavaju da je ova monodrama smeštena u današnje vreme, vreme digitalnog otuđenja i ogromne samoće…. Pored glavnog lika koji je objekat eksperimenta, i koji prolazi kroz unutrašnje sukobe svesti, strasti, razuma i zanesenosti Laurom, veoma važnu ulogu u eksperimentu ima i veliki video bim, jer ekrani su nam danas najvažniji… I naravno, lažni profil Sajsi MC u ulozi – nedostižne Facebook Laure.

Cena karte je 500 din.

Novogodišnji Dizni koncert

„Podsetićemo se još jednom da su pesme iz Diznijevih animiranih filmova ozbiljne kompozicije, vanvremenske, uz koje su odrastale mnoge generacije“, najavljuju u Jazz Bašti šarmantno veče muzike iz Diznijevih crtanih filmova. Veče nazvano – NEVER GROW UP, IT’ S A TRAP! na programu je 27. decembra u 21 sat, nastupa kvartet Nemanje Nikolića.

Jazz Bašta je nedaleko od Kosančićevog venca (Male stepenice 1)

Artists’Film International

Od sredine decembra do petog januara u galeriji Podroom (Trg Republike 5) mogu se pogledati raznoliki umetnički filmovi iz 2017. i 2018. godine.

Reč je o filmovima koji predstavljaju radove tridesetak umetnika, umetnica i umetničkih grupa koji su se bavili temama saradnje, istine i odnosa između stvarnosti i fikcije.

Međunarodni umetnički film (Artists’Film International), koji je 2008. godine pokrenula galerija Vajtčapel iz Londona, projekat je u čijoj realizaciji učestvuje 18 institucija iz celoga sveta. Cilj je pružanje uvida u globalni presek stanja umetničke produkcije pokretnih slika.

U galeriji Poodrom moći će da se vidi i video rad Jūrmala koji potpisuju Tanja Ostojić, Laura Horeli, Nina Lasila, Agnes Luse, Angela Melitopulos, Eleonor de Monteskju, Megi Šnajder, Isabel Špengler i Gita Vilsen, kao i posebno izdanje video rada There is no Landscape Vladimira Nikolića.

Koncert: Bitipatibi

U sali Amerikana u Domu omladine Beograda 28. decembra u 21 h nastupaju Bitipatibi, alternativna beogradska grupa prepoznatljiva po melodičnim, setnim, sanjivim i eteričnim pesmama Une Gašić.  Bitipatibi imaju i novog člana – saksofonistu Dušana Petrovića Duleta, i novu muzičku dimenziju koja asocira na klupski ritam i bluz, navodi se u najavi koncerta.

Ulaznice se mogu kupiti preko Eventim mreže, cena je 600 dinara.

Belgrade Riot Fest 4

Novo izdanje Belgrade Riot Festa slavi i obeležava 30 godina od osnivanja beogradskih pank bendova koji su bili nosioci scene krajem osamdesetih i početkom devedesetih i koji su u svojoj pank misiji istrajali do danas. Na sceni kluba Garaža, 29. decembra od 21 h biće Direktori, Dža ili Bu, NBG i SMF (uz podršku benda Terrier).

„Biće to sudar stare i nove generacije koje sve ujedinjuje pank muzika, duh pobune, alkohol i zagarantovano dobar provod“, naveli su organizatori.

Prvi ograničeni kontigent karata prodavaće se po ceni od 600,00 RSD.

Podajna mesta su ŽILA SHOP, FELIX Shop, TC Sremska i Gradski Kutak.

Beogradska Disko Žurka

Na podijumu Dorćol Platza, 29. decembra u 20 h, možete da zaigrate uz disko i italo disko hitove iz sedamdesetih i osamdesetih, i uz vesele disko zvuke novijeg datuma. Muziku puštaju inspirisani DJ-evi, a plesni podijum Dorćol platza dovoljno je veliki za razne plesne akrobacije.

Ulaz je 200 dinara.

Veliki prednovogodišnji Stand up specijal

Organizacija Standup.rs uoči Nove godine predstavlja svoj specijal – zajednički nastup više komičara, odnosno pojedinačne stendapove sa prigodnim novogodišnjim temama, i uz to i ROAST- formu komedije u kojoj komičari „prozivaju“ jedni druge. Jer, objašnjavaju komičari, ko ne zna da razume šalu na svoj račun, ne može da se šali ni na tuđ.

Sve se dešava u Ben Akiba comedy club & bar, Braće Krsmanovića 3, 30. decembra u 20:30 h.

Nastupaju – Aleksandar Perišić, Nikola Silić, Raša Nestorović, Nikola Radojlović, i Ana Zlatanović, a veče vodi: Nenad Šilja Stefanovski.

Cena ulaznice je 400 dinara, telefon za rezervacije je 060 30 60 131.

Programi za decu

Najmlađi će se i ovog decembra sigurno susresti sa Deda Mrazom. Ali možete da im ponudite i nešto drugačije, da se zajedno radujete i uživate u raznim gradskim programima – sportskim akcijama, kreativnim radionicama, zanimljivim predstavama i filmovima…

Klizanje

Izazovno klizanje je sport koji nije nemoguće savladati. Ove zime radi klizalište na Trgu Nikole Pašića – otvara se 21. decembra u sklopu manifestacije Novogodišnja čarolija. Tu su i lokalna klizališta, po raznim delovima grada, a od 15. decembra radi i najveće gradsko klizalište na stadionu Tašmajdan.

Klizalište će vikendom biti otvoreno svakog dana u terminima od 12 do 14 sati, od 15 do 17 i od 18 do 21. Radnim danima na Tašmajdanu ćete moći da klizate popodne, od 15 do 17 sati, i u večernjem terminu od 18 do 21 sat.

Radnim danima cena ulaznica je 150 dinara, vikendom je 250 dinara. Tokom vikenda biće omogućena i kupovina porodičnih karata.

Sezona klizanja na Tašmajdanu traje do 17. februara 2019. godine.

Krcko Oraščić

U okviru Novogodišnje čarolije u Kombank dvorani će se ovog decembra održati baletska predstava za decu Krcko Oraščić – ostvarenje sna. Premijera je 22. decembra u 19 h, slede reprize 23. decembra - u 12 h, 14:30 h, i u 17 h.

Reč je o modernoj verziji poznate bajke nemačkog pisca Hofmana. Bajka je napisana pre više od dva veka, i priča je o dvanaestogodišnjoj devojčici koja od svog dede dobija na poklon drvenog lutka – Krcka Oraščića. Razmažena Klara u besu i ljutnji polomi lutka, a zatim dobija i važnu lekciju od svog dede koji je uvodi u tajanstvene svetove dobra i zla. Klara pronalazi i otkriva mnogo toga, tu su razna iskušenja i napori, a na kraju Krcko konačno oživi uz pomoć svemoćnog kristala.

U realizaciji predstave učestvovala je velika autorska ekipa – na njenom čelu je primabalerina Ašhen Ataljanc, scenario i režiju potpisuje Marko Manojlović, u ulozi Krcka je Stevan Piale, Klaru tumači mlada balerina i glumica Anisja Gavrilović, a njenog dedu tumači Zoran Cvijanović.

U predstavi sa sjajnom scenografijom, muzikom i posebnim efektima igra više od stotinu dece različitih uzrasta, polaznika škole igre Ašhen Ataljanc. Igraju i profesionalni baletski igrači, kao i mladi karatisti iz karate kluba Diplomatik.

Ulaznice su 900, 1300, 1600, 2000 RSD (Eventim)

Filmovi u Kombank dvorani

U dvorani na Trgu Nikole Pašića se u drugoj polovini decembra prikazuju animirani filmovi najnovije produkcijeGrinč, Asteriks: Tajna magičnog napitka, Petar Pan i knjiga o Nedođiji, Spajdermen: Novi svet, i igrani film o prijateljstvu dečaka i psa - Bela i Sebastijan 3: Najbolji prijatelji.

Grinč je priča o neobičnom mrzovoljnom ciniku čija je misija da ukrade Božić, i čije se srce do kraja te avanture menja zahvaljujući neobuzdanom duhu devojčice koja veruje u Božić i čaroliju praznika. U novoj animiranoj avanturi Petra Pana, ovaj junak je u opasnosti – kapetan Kuka, njegov glavni neprijatelj, pokušava da ga uništi uz pomoć Magične knjige.

Film Bela i Sebastijan 3: Najbolji prijatelji, snimljen je u bajkovitim francuskim Alpima, i priča je o dečaku i njegovom psu koji zajedno prolaze kroz razna iskušenja.

Besplatna predstava za decu Čekajući Deda Mraza

U Centru za kulturu Vlada Divljan (Mitropolita Petra 8) 30. decembra u 10 sati  je na repertoaru besplatna predstava za decu Čekajući Deda Mraza.

Predstava je topla, nežna i neizvesna priča o kralju Frančesku koji ne ume da se smeje, i koga godinama svi bezuspešno pokušavaju da nasmeju. Dvorska luda Kristijan takođe pokušava da nasmeje kralja – ako ne uspe u tome Deda Mraz se u kraljevstvu neće pojaviti i Nova godina će proći bez njega i ispunjavanja želja.

U predstavi glume Anđela Popović, Saša Đurašević, Semir Gicić, Milica Petrović, reditelj je Semir Gicić.

Besplatne karte mogu se preuzeti 26. decembra na blagajni Centra od 12 – 20 sati.

Dorćolica

U okviru Novogodišnjeg vašara koji u Dorćol Placu (Dobračina 59) traje do kraja decembra, od 22-23. decembra održaće se Dorćolica – dečji novogodišnji vašar.

Najmlađe očekuju besplatne kreativne radionice (ukrašavanje majica, pravljenje čestitki, zabavna nauka, ukrašavanje kolačića). Na programu su i dve predstave – 22. decembra u 14 sati igra se Novogodišnje putovanje, a 23. decembra u 12 sati na programu je lutkarska predstava Nestašni Ćira i Deda Mraz. Cena karata za predstave je 350 dinara.

Na festivalu će se i ove godine prikupljati igračke, garderoba i slatkiši za mališane bez roditeljskog staranja.

page-cover-jelke Malo drugačije novogodišnje jelke Brainz TV Kanal Brainz – novi TV za mlade genijalce Pokloni Loreal Deda Mraz stiže: Savršeni pokloni za Novu godinu cover Lista poklona koja će vam pomoći da obradujete svoje najmilije · · · ·