Who See
U VAZDUHU · intervju

Boka Kotorska vam je, možda, donedavno bila asocijacija za letnju avanturu, a danas verovatno ide u paru sa rečenicom – Đe se kupaš. Da se sada igramo igre poznate kao asocijacije, ne bi mnogo odgovora moglo da se ponudi kao tačno rešenje. Verovatnije je da bi, ako ne baš svaki, a ono svaki drugi u ovoj zamišljenoj igri, kao konačan odgovor ponudio rešenje – Who See.
Crnogorski hip hop sastav koji će uskoro nastupiti u Beogradu, a koji već neko vreme objavljuje singlove, spotove i albume koji su pravo osveženje na regionalnoj i domaćoj sceni, Who See, u sastavu Dejan Dedović i Mario Đorđević za City magazin rešio je da u takozvanom krnjem sastavu odgovori na naša pitanja… Dedduh Dobri Stari imao je kad, a sudeći prema onome kako misli i šta radi – imao se rašta i roditi…

Na samom kraju 2015. godine planirate da nastupite zajedno sa „prijateljima“ sa hip hop scene, Stereo Banana i Iskaz. Jeste li uzbuđeni zbog ovog nastupa? Hoće li beogradska publika biti nagrađena i kakvom novom pesmom? Hoćete li izvoditi i pesme sa prethodnih albuma?

I ova godina je protekla u žestokom tempu, sa mnogo putovanja i nastupa. Među svim tim događajima bilo je vrhunskih momenata, a ako ćemo pošteno puno toga je bilo baš u Beogradu. Logično, zato što je to najmnogoljudniji grad na našem govornom području pa samim tim ima i najviše publike. Nastupaćemo sa prijateljima pa će veče biti duže i žešće, jedva čekam. Osim toga Mikser House je fenomenalan prostor sa sjajnim uslovima. Bićemo pravi Who See kao što to publika u glavnom gradu zna. Imamo i nekoliko novih pjesama koje su nedavno nastale i još su u demo stanju mirovanja, tako da ukoliko stignemo da ih dotjeramo do samog nastupa izvodićemo, a ako ne… onda drugom prilikom.

Nova godina, a možda Who See ima i kakav novi album na umu? Krčka li se šta u vašoj muzičkoj kuhinji?

Već rekoh da je u kužini novi, četvrti po redu, album klape Who See. Imamo volju, energiju, bitove, teme… još samo koji tekst pa na snimanje i ostalo. Kako sam ovo rekao neko će steći utisak da se to lagano radi.

Ne treba previše govoriti o uspehu poslednjeg albuma Nemam ti kad , makar kada je domaća publika u pitanju, ovde ste sasvim oduševili, no jeste li se nadali takvom uspehu?

Trudimo se da koliko god možemo bolje uradimo posao, trudimo se da ispunimo očekivanja, a prije svega sve ovo radimo za svoju dušu, da se ne lažemo.

Kako čovek živi, kad njegove rime postanu deo svakodnevnog kolokvijalnog govora? Koliko takva, nazovimo je popularnost, utiče na obavljanje svakodnevnih obaveza?

Čast je biti u društvu umjetnika čije se replike koriste u svakodnevnom razgovoru. Velike ličnosti iz domaćeg filmskog i muzičkog svijeta sa kojim se ne treba upoređivati uživaju u tom fenomenu. No mi nismo u rubrici „kultura“ već u rubrici „zabava“ i trudimo se da priđemo običnim ljudima koji žive naše tekstove. Primijetio sam, što je meni najveća satisfakcija, da nas slušaju razne starosne dobi; od djece u vrtiću do penzionera. Neometano obavljam svakodnevne obaveze jer imam sreću da živim u malom primorskom gradu gdje se svi ionako poznajemo, a u takvim sredinama je teško biti „popularan“.

Koju ili kakvu muziku slušate privatno? Ima li mesta za druge žanrove i pravce, izuzev repa ili hip hopa?

Izuzev repa koji je naša prva i vječna ljubav volim da zavrtim reggae, a najviše mi prija kombinacija toga.

Poslednjih nekoliko spotova bili su izuzetni. Jednaka doza primamljivih vizuelnih sadržaja i duhovitih opaski na mentalitet, kao savršeno pakovanje koje može da isprati vašu muziku. Ko je zadužen za ideje i pravljenje ovakvih spotova?

Imamo prave i kompetentne ljude za to. Kolega Noyz je video producent koji za Who See, ono što se kaže, radi ka´ za sebe. Noyz je autor mnogih naših spotova, a uz umjetničku potporu LINNCH-a i TOMAX-a vidjeli ste kako to sve izgleda. Njihova video produkcija se zove RUDNIK FILM i preporučujem ih. Pored njih veliku zahvalnost za, više nego uspješnu ekranizaciju nekoliko pjesama, dugujemo članu legendarnog sastava The Books of Knjige reditelju gospodinu Zonju.

Kako se bliži kraj godine, postoji li nešto što Who See neće zaboraviti, a što se dogodilo tokom 2015? Ako je pamtite, po čemu će to biti?

Osim nekih veličanstvenih festivala i nastupa ovu godinu pamtiću po prvom rođendanu i krštenju mog sina. Za mene su porodični trenuci najvažnija stvar na svijetu. Želim da pozovem publiku da dođe 30. decembra u Mikser House jer je spreman dobar domaći rep!

cover1 Stiven Votson: Pišite ono što biste sami poželeli da pročitate 12369426_10153787478558827_1135084521_o Milena Živanović: San u snovima cover Dvojac MATES: U modni biznis od studentskih stipendija Bajic - Trifunovic_004 Književni dvougao – Maja Trifunović i Đorđe Bajić: U potrazi za novim pričama i u begu od lakih etiketa · · · · ·