empathy-suite-damien-hirst-interiors-hotel-las-vegas-nevada-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1137
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Prostor pod imenom „Empatija“ u Palms Kazino Rizortu u Las Vegasu je zvanično najskuplja hotelska soba na svetu. Jedno noćenje u njoj košta neverovatnih 100.000 dolara.

Dvospratni luksuzni apartman je dizajnirao britanski kontroverzni umetnik Dejmijen Herst u saradnji sa arhitektonskim studiom Bentel & Bentel pa vas neće iznenaditi da se u njemu mogu videti ajkule u formaldehidu, ormarići puni dijamanata, kao i motivi leptira na svakom koraku.

U prostoru od gotovo 850 kvadrata nalazi se šest originalnih dela Dejmijena Hersta, unikatni nameštaj i posteljina sa motivima leptira, mermerni pod i ogromni prozori koji pružaju fantastičan pogled na ulice Las Vegasa.

Zakrivljeni bar u najvećoj prostoriji apartmana ima trinaest stolica i pun je umetnički aranžiranog medicinskog otpada (špriceva, rukavica…). Iznad njega su dva kostura crnog marlina i jedna napunjena sabljarka. Gorepomenute ajkule u formaldehidu se nalaze u hodniku.

Spavaća soba je puna slika leptira na zidovima, podu, nameštaju i posteljini. Isti motiv se može videti i na mozaicima u bazenu koji se nalazi na balkonu. Zanimljivo je da je staklena ograda balkona oblepljena nalepnicama u obliku tableta i pilula.

Kupatilo je svo u sivom mermeru, uz obavezne leptire na podovima naravno. Herst je bio zadužen za dizajn ormarića sa lekovima koji na prvi pogled ne izgledaju puno različito od onih koji se mogu videti u tradicionalnim apotekama.

Kao i druge slične luksuzne sobe u hotelima u Las Vegasu, apartman „Empatija“ je rezervisan samo za najbogatije kockare tako da su male šanse da će ga neko od nas ikada biti njegov gost. S druge strane, on je odličan vid promocije za Dejmijena Hersta o kome, mora se priznati, nismo slušali baš mnogo u poslednje vreme.

london_front_doors_002-cover Najlepša vrata Londona dan-gold-220226-unsplash Šta vaša kuća kaže o vama? 44 SIVb Brutalizam i renesansa E2 PHOTO KOOZMETIK: Osveživač doma – Fresh Home E · · ·