mulholland-drive naslovna
U VAZDUHU · top 5

Dejvid Linč je reditelj prepoznatljiv po nadrealnosti svojih filmova i jedinstvenom stilu koji ne prija baš svakome u istoj meri. Kako je pre neki dan napunio 73 godine, ovom prilikom izdvajamo nekoliko njegovih najboljih ostvarenja.

Poslednje po čemu smo čuli za njega je revizija i nastavak kultne serije Tvin Piks, ali je on ipak najčuveniji po svojim filmskim delima. Oni koji su pogledali bar jedno njegovo ostvarenje znaće bar otprilike šta treba da očekuju kod ostalih, dok će novi gledaoci morati malo da se naviknu na audio-vizuelni sadržaj koji vam predstavljamo.

Čovek slon (1980)

Linč uživa u pravljenju likova koji prkose svim kinematografskim normama, pa tako ovde imamo čoveka koji je prikazan kao cirkuska nakaza. Film je urađen u crno-beloj tehnici i veoma je upečatljiv u svakom kadru od početka do kraja. Spremite se za široki raspon osećanja koja ćete doživeti prateći transformaciju glavnog lika.

Dina (1984)

Ovo je bila prva saradnja između Dejvida Linča i Kajla Meklahlana, a jednu od uloga tumači i Sting. U pitanju je ekranizacija istoimenog naučnofantastičnog romana Frenka Herberta, prve knjige iz serijala o sukobu dve plemićke porodice za kontrolu nad pustinjom sa najdragocenijom supstancom. Kritičarima se nije baš dopao po izlasku, a i mišljenja fanova bila su podeljena, ali je film s vremenom stekao kultni status.

Plavi somot (1986)

Sigurno ste negde čuli glavnu pesmu iz filma, a sada je vreme i da pogledate ovo halucinogeno ostvarenje. Tematika podzemlja, kidnapovanja i strasti je baš ono što Linč voli da iskoristi, a u ovom filmu to je urađeno kroz neonoar vizuelni identitet. Sama radnja verovatno je služila kao osnova i inspiracija za kasniji početak serije Tvin Piks.

Izgubljeni auto-put (1997)

Džez muzika, neonoar i neobjašnjiva misterija, dovoljni su sastojci za odlično ostvarenje. A tu su i sve Linčove prepoznatljive teme – obmana, sumnja, užas, misterija i naravno nadrealnost. Ovo je jedno pravo malo rasparčavanje Holivuda i Los Anđelesa iz blistavog grada zvezda u jednu čudnu i neobjašnjivu zajednicu u kojoj nešto definitivno nije u redu.

Bulevar zvezda (2001)

Ovde se ne sme previše otkriti za one koji film nisu gledali, ali u pitanju je svojevrsno spajanje snova i košmara radi predstavljanja psiholoških problema jednog grada i svih u njemu. Sve to je izloženo kroz maglovite scene nalik fantaziji i veoma čudnu interakciju među ljudima. Na kraju ćete se pitati šta je sve identitet i da nije u pitanju iluzija, ali to je za Linčove filmove sasvim očekivano.

1245x700 Ovako nas nauka uči da flertujemo Burt-Reynolds-dies-1 Bert Rejnolds (1936-2018): 5 filmova po kojima ćemo ga pamtiti page-pronalasci 5 slučajnih otkrića koja su promenila svet Gorki list promo 5 načina da sve postane zabava · · ·