DOUNIAMAG-QATAR-ART-HOSPITAL
KULTURA · art

Kontroverzni britanski umetnik Demijan Hirst još jednom je šokirao javnost svojom novom instalacijom ispred ženske bolnice u Kataru. Reč je o 14 masivnih bronzanih skulptura koje grafički predstavljaju proces nastanka novog života, od začeća do rođenja. Ipak, ovo umetničko delo nije se dopalo svima, naročito ne čelnicima pomenute bolnice koji su izrazili veliko negodovanje nakon što su skulpture ugledale svetlost dana.

Naime, ova instalacija pod nazivom Čudesno putovanje predstavlja najznačajnije delo u okviru izložbe moderne umetnosti koja je pre nekoliko dana svečano otvorena u Dohi, glavnom gradu Katara. U pitanju su skulpture koje predstavljaju razvoj fetusa u materici, a kulminacija je svakako skulptura novorođenčeta koja je visoka čitavih 14 metara!

Ono što je interesantno jeste da su ove skulpture prvi put predstavljene 2013. godine, ali su do pre nekoliko nedelja, usled velikog negodovanja javnosti, bile prekrivene. No, prema navodima  tamošnjih medija, skulpture su bile prekrivene kako se ne bi oštetile usled radova u samoj bolnici.

Sam Hirst nije bio nimalo iznenađen burnom reakcijom tamošnje javnosti. „U pitanju je  prva skulptura na Bliskom istoku koja prikazuje nago ljudsko telo… To je vrlo hrabro”, izjavio je Demijan za medije u Dohi.

U želji da ublaže oštre kritike javnosti, organizatori izložbe priredili su čak i priredbu na kojoj je jedan dečak recitovao odlomak iz Kurana koji se odnosi na stvaranje novog života.

Sa druge strane, katarski umetnici su oduševljeni ovim umetničkim delom tvrdeći kako njegova poenta nije da bilo koga učini srećnim, već da pokrene debatu i ljude navede na razmišljanje. „Smatram da ova skulptura u velikoj meri odražava misiju bolnice Sidra, a to je zdravstvena nega mama i njihovih beba. Ja mislim da je ova lokacija idealna za ovakvu instalaciju, i, kao što vidite, puno ljudi se već fotografiše ispred nje, tako da mislim da ona polako poprima kultni status”, izjavila je umetnica Lejla Ibrahim Baha.

Bolnica Sidra svoje prve pacijente dobila je u januaru ove godine, a prošlog meseca njeni lekari uspešno su obavili operaciju razdvajanja sijamskih blizanaca, što je bio prvi slučaj te vrste u Kataru ikada.


naslovna Miki Maus napunio 90 godina! collage Neverovatna torta kao omaž Frediju Merkjuriju hockney_8028.jpeg_north_499x_white Ovo je najskuplja slika na svetu Kurs mozaika stampano izdanje Lemon Berry Studio: Kurs izrade mozaika · · · · ·