Dennis Hopper
KULTURA · fotografija

Nedavno je u javnosti otkrivena kolekcija fotografija Dennisa Hoppera uslikana jeftinim Instamatic foto aparatom, koja prikazuje novu, dosta mirniju stranu holivudskog glumca poznatog po svom temperamentu.

Slično kao lik koga tumači u film Apokalipsa danas, Dennis Hopper nikuda nije išao bez svog foto aparata. Tokom 60-ih, pre uspeha sa Golima u sedlu, čak se i bavio profesionalnim fotografisanjem sa izvesnim uspehom. U suprotnosti sa svojim karakterom, zbog koga je bio u stanju da nakon velikih količina droge i alkohola radi neverovatne gluposti (kao na primer pucanje automatskim oružjem u zidove svoje kuće), kao fotograf bio je prilično dostojanstveniji i suptilniji.

Pred nama je kolekcija crno belih fotografija Drugstore Cowboy, uslikanih 60-ih i 70-ih u gradiću Taos u američkoj državi Novi Meksiko. Ovo mesto je otkrio tokom traženja lokacije za snimanje Golih u sedlu, a kasnije je tu kupio i kuću i često provodio vreme sa svojim prijateljima, uglavnom hipicima i pripadnicima kontrakulture iz sveta filma i drugih industrija zabave i kulture.

Dennis HopperOtvori galeriju

Ono što je specifično u odnosu na ostatak njegovog fotografskog opusa je činjenica da je za ove slike koristio jefiniti tzv. Instamatic foto aparat (bilo koji aparat koji može da se kupi jeftino na kasama supermarketa i ostalih bakalnica; ime Instamtaci koje se odomaćilo za ovakve proizvode potiče od modela Kodak jeftinih aparata).

Putovanje teretnim vozom Petogodišnji put tovarnim vozom Izložba "Beo Šik" Beo Chic / Beo Šik – Izložba povodom šestog rođendana Kc Grad svetlana_jovanovic_3 Izložba fotografija Svetlane Jovanović u Opservatorijumu Amelia i životinje „Amelia And The Animals“ – serija fotografija jedne ljubiteljke životinja