10 ludih skulptura
KULTURA · art

Od skromne upotrebe drveta, do gigantskih aluminijumskih instalacija – taj veliki raspon mogućnosti u svet skulpture uneli su novi umetnički pravci, koje skulptori vešto koriste da bi preispitali ili kritikovali našu stvarnost. Njihova dela zbog toga često poprimaju šokantan ili luckast oblik, što je glavno obeležje i sledećih deset primera.

Skulpture nilskih konja u Tajpeju

Prestižni tajpejski zoo-vrt naišao je na veliko oduševljenje kada su fotografije skulptura nilskih konja, kojima vrt može da se pohvali, objavljenje na Internetu. Trg nilskih konja i skulpture zamisao su Chena Pao-chunga, bivšeg direktora zoo-vrta, koji je odobrio projekat posle konsultacija sa dizajnerima i radnicima ovog utočišta za životinje.

Untitled (Greater Kudu)

Peter Gronquist, diplomac Instituta za umetnost u San Francisku, veruje da je više naklonjen slikarstvu, iako se veoma uspešno bavi izradom skulptura. Gronquistove skulpture iz serije The Evolution Will Be Fabulous, poput dela Untitled (Greater Kudu), svrstavaju se i u važne taksidermske radove jer su rađene pomoću prepariranih životinja.

Spoonbridge and Cherry

Američki umetnik švedskog porekla Claes Oldenburg, jedan je od najpoznatijih stvaralaca u oblasti pop-art skulpture. Impozantnu skulpturu/fontanu Spoonbridge and Cherry, dugu više od 15 metara, Oldenburg je, kao i mnoge druge, uradio zajedno sa suprugom Coosje Van Bruggen.

Vroom Vroom

Četiri metra visoka skulptura Vroom Vroom (odnosno Brm brm u slobodnom prevodu) sastoji se od aluminijumske ruke deteta i automobila marke Fiat 500. Umetnik Lorenzo Quinn nije slučajno odabrao ni jedno, ni drugo. Fiat 500 je prvi automobil koji je kupio od sopstvenog novca, tako da on za njega predstavlja simbol slobode i nezavisnosti, a ruku deteta modelovao je prema ruci svog sina.

Prosperity in Proportion

U svetu savremene umetnosti Jonathan Paul je poznatiji pod pseudonimom Desire Obtain Cherish. Njegove skulpture obično su satirične i usmerene protiv opsednutosti seksom, polom, materijalnim dobrima, medijima i slavom. Preispitujući vrednosti američkog društva, Paul je napravio seriju radova u kojima se našla i skulptura gojaznog plišanog mede, visoka preko dva metra.

Skulptura London Ink

Da bi se promovisala rijaliti emisija London Ink, na železničkoj stanici u Londonu postavljena je skulptura devojke sa glavom u kabini za fotografisanje. Skulpturu je osmislio tatoo umetnik Louis Molloy, glavna zvezda emisije Discovery kanala, pa se i na leđima gigantske Londonke mogla videti tetovaža sa najavom programa.

Body Painting

Duhovite i ironične skulpture italijanskog umetnika Matthiasa Verginera obično se sastoje od pozamašne devojke i životinje. Verginer ih pravi od drveta i, poput skulpture Body Painting, premazuje akrilnim bojama. Njegov smisao za anatomiju životinja je sjajan, a da ništa manje ne zaostaje pri modelovanju ljudske figure dokazao je posebnom serijom portreta od drveta.

The Headington Shark

Ajkula na krovu kuće nije nešto što se viđa svakog dana, osim ako ne živite u Headingtonu, predgrađu Oxforda. Umetnik John Buckley osmislio je ovu skulpturu tešku 200 kilograma i dugačku preko sedam metara i podigao ju je na 41. godišnjicu od atomskog napada na Nagasaki.

What You see Might Not Be Real

Ovo delo, koje je osmislio kineski umetnik Chen Wenling, nije nimalo lepo, ali ni svetska ekonomska kriza, koju predstavlja, nije bila ništa lepša. Veliki bik simbol je Vol Strita, a čovek koji se našao pod njegovim rogovima je Bernard Madoff, osuđenik na 150 godina zatvora zbog piramidalne finansijske prevare. Skulptura dobija na težini ako se ima u vidu da se „puštanje gasova“ u kineskom slengu prevodi i kao blefiranje ili laž.

La Trobe

Kao zamenik guvernera, Charles La Trobe je pomogao da se u Australiji osnuju brojne ustanove nauke i kulture u XIX veku. Njemu u čast, umetnik Charles Robb izmodelovao je pet metara visoku skulpturu, okrenuo je naopako i izazvao raspravu, što je i bio glavni cilj. Po mišljenju umetnika, naopako postavljena skulptura La Trobea idealna je za podsećanje na to da se ideje na univerzitetima konstatno moraju preispitivati i okretati naglavačke.

ku Nevolje jednog prodavca Mirko Sata Opasne i kul tetovaže zmija pic Brutalno iskrene ilustracije o razmišljanju odraslih Marina Nićiforović Otvorena izložba Marine Nićiforović „Krilatija na svome početku“