Facebook Google
U VAZDUHU · tech/web

Mreža ili „world wide web“ napuniće 27 godina 20. decembra. Tog dana, britanski inženjer i naučnik Tim Berners-Lee pokrenuo je prvi vebsajt na NeXT kompjuteru u laboratoriji CERN-a u Švajcarskoj.

Ova veb stranica je bila preskromna, samo nekoliko rečenica organizovanih po temama, ali uspostavila je principe kasnije razvoja vebsajtova, po prvi put smo videli hiperlinkove, a sadržaju je mogao da pristupi svako, samo ako je imao kompjuter i pretraživač. Tada nismo bili svesni da će giganti tipa Microsoft (Internet Explorer) i Netscape (Navigator) popustiti pred naletom Googla (Chrome).

Evo sajtova poređanih po njihovoj važnosti:

10. info.cern.ch

Sajt koji je napravio „tata interneta“ Tim Berners-Lee 1989. u laboratoriji CERN-a nema bog zna šta da ponudi po današnjim standardima.  Ali on je najavio sve ono što će svi savremeni sajtovi imati – hiperlinkove, sekciju „o nama“, mapa sajta.

9. eBay

Pokrenut 1995, pod nazivom AuctionWeb, eBay je narastao do najveće online pijace na kojoj se prodaju polovne stvari.

 8. Drudge Report

Najpoznatiji po objavljivanju priče o vezi Billa Clintona i Monice Lewinsky, ovaj sajt više ne objavljuje originalne tekstove, već skuplja članke iz drugih izvora, dokle god promovišu konzervativnu ideologiju. Iako izgleda kao da i dalje koristimo dial-up internet, ovaj politički portal je veoma čitan u Vašingtonu.

 7. Yahoo

Godinama pre nego što je „guglovati“ postao glagol, postojao je Yahoo – pretraživač koji je koristio ljudsku inteligenciju kako bi sajtove kategorizovao i približio korisnicima, što je Googleov algoritam usavršio.

 6. Craigslist

Bez obzira na poplavu sajtova koji nude različite vrste oglasa (Trulia za stanove, Indeed za poslove, a Tinder za pronalaženje srodne duše), Craigslist i dalje koristi 60 miliona ljudi u Sjedinjenim državama.

Craigslist

5. YouTube

Svako može da postane video zvezda, ali to već znate.

4. Facebook

Najveća društvena mreža ima više od dve milijarde korisnika, a od sajta koji je zamišljen da povezuje prijatelje s fakulteta postao je izvor informacija na kojoj vesti i propaganda egzistiraju jedni pored drugih.

 3. Wikipedia

Iako nam profesori govore da moramo da tražimo i druge izvore van Wikipedije, ovaj sajt ostaje glavni izvor informacija za većinu korisnika interneta.

 2. Amazon

Od online prodavnice knjige do virtuelnog šoping mola u kome možete da nađete sve od igle do lokomotive.

1. Google

Da li ste mislili da neki drugi sajt može da prevaziđe Google u popularnosti? Glagol „guglovati“ ušao je u Merriam Webster rečnik pod odrednicom „tražiti informaciju na internetu“.

as-we-are-selfies-8cover1 Da li bi dozvolili da se vaš selfi nađe na statui? 01 Qoobo: Terapeutska robot-mačka za maženje jakna Google i Levi’s predstavljaju prvu pametnu jaknu zvučnici Rockit Logs-Prenosni zvučnik posebnog izgleda · ·