Muzički festivali
U VAZDUHU · pop trash

Možda ste veteran muzičkih festivala, a možda ćete ovog leta po prvi put posetiti neki ovakav događaj, ali postoje stvari koje morate imati na umu kada planirate da provedete par dana na otvorenom uz omiljene muzičke izvođače.

Pa šta će nam pravila, ako smo na odmoru, pitate se. Festivali su posebna vrsta događaja, na kojima se (barem) nekoliko sjajnih stvari odvija u istom trenutku, a vi ne možete da se multiplikujete, pa je neophodno odrediti prioriete. S druge strane, u tolikoj gužvi vredi znati na šta trošiti vreme, a šta odmah zaboraviti i prepustiti se uživanju.

Da krenemo sa zlatnim pravilima preživljavanja jednog muzičkog festivala:

1) Propustite headlinera

Čemu odlazak na festival, ako ćete propustiti muzičku legendu koja tamo nastupa? Pa da imate o čemu da pričate kasnije. Pogotovu, ako je to bila jedina šansa da ih uhvatite uživo, jer su godinu dana kasnije nestali s planete. Žalićete naravno. Ali vaši prijatelji će biti impresionirani pričom. A ponekad je to najvažnije.

2) Ne konzumirajte droge

Pokvarićete sebi doživljaj, jer se nećete sećati ničega, sem da vas je jurila ogromna buba od koje ste pokušavali da pobegnete, pa ste srušili nekoliko šatora u kampu, a zatim ste na vrat navukli one koje ste probudili ne gledajući kuda idete. Ako ste izbegli batine, još ste i dobro prošli. Ne mešamo se u vaše životne izbore i izbegavamo opšta mesta, ali moramo da ponovimo: “Recite ne drogama”.

3) Izgledajte drugačije od ljudi u masi

Kako drugačije da vas nađu ortaci s kojima se dopisujete pola koncerta, pokušavajući da im objasnite da ste 20 metara levo od šanka. Znači zaboravite flourescentne narukvice, životinjske printove nacrtane na licu, nošenje zastave – to svi ostali rade. Možda da se obučete kao da ste krenuli na posao. A možda, ipak ne.

4) Budite ljubazni prema nepoznatim ljudima

Verovatno ćete izgubiti prijatelje u metežu između dve bine ili ćete baš tokom festivala raskinuti s devojkom/dečkom. Potrebna vam je podrška gde god možete da je pronađete.

5) Ništa vas neće pripremiti za stanje koje vlada u toaletima

N-I-Š-T-A.

6) Ne pitajte se čemu služe štandovi na kojima se služu zdrava hrana

Prihvatite različitosti. I hipici moraju nešto da jedu.

7) Spremite da se potrošite puno novca

Onaj proizvođač piva, sponzor festivala, želi da vam uzme poslednju paru. Otpor je uzaludan.

8) Nemojte da vodite ljubimca na festival

Bez obzira na činjenicu da ne možete da zamislite život bez psa, mačke ili hrčka, njima vaše muzičke preference ne znače ništa i nema razloga da im život pretvarate u pakao radi vašeg zadovoljstva.

9) Napustite festival pre svih

Možda ste se navikli na svoj novi izgled, posle nekoliko dana spavanja na otvorenom, bez pristupa kupatilu, ali smrad koji se širi oko vas već se graniči s ekološkom katastrofom. Pravac pod tuš!

10) Pričajte kako ste se fenomenalno proveli

Istina nikog zapravo ne zanima.

Na koga se lože poznate ličnosti? Na koga se „lože“ poznate ličnosti? GTR romantizam Grobarski trash romantizam: O revoltu duha koji to zaista i jeste Hipsteraj u folku Hipsteri i turbo/neo-folk: Šta zna startas patika šta je intruzija realnog? Roditelji i rokeri kao deca 10 rokenrol ikona u roditeljskom toplom domu · · ·