BeFunky-collage
PULS GRADA · destinacija

Nakon osam sezona, jedan od najvećih svetskih pop-kulturnih fenomena došao je do svog kraja. „Igra prestola“ se završila i sada sledi ona neizbežna depresija i pitanje šta činiti sa sobom sada kad više ne dolaze nove avanture omiljenih junaka svake nedelje.

Umesto prepuštanja tmurnom raspoloženju, za početak se setite da ćemo dobiti i prednastavak ove serije. A u međuvremenu, umesto diskusije prepune spojlera o tome da li ste očekivali ono što se na kraju desilo, skrenućemo vam pažnju na neke lepše stvari i predele. Konkretno na Severnu Irsku i neke od najlepših lokacija koje su korišćene za potrebe serije.

Leribejn

Ovaj predivni rt se preporučuje samo onima koji ne pate od vrtoglavice, jer će prelaskom preko mosta dobiti zaista neverovatan pogled na okolinu. Lokacija je korišćena za kamp Renlija Barateona, kada je Brijena postala članica njegove kraljevske garde.

Kasl vord

Ovaj zamak je dobro poznat svim fanovima kao tvrđava Vinterfel porodice Stark. Ovaj zamak iz 18. veka moguće je posetiti putem organizovanih tura, a obilazak uključuje ne samo posetu svih lokacija, već i vežbanje gađanja pomoću luka i strele i oblačenje u autentične kostime zarad punog doživljaja.

Daunhil

Na 36 metara iznad nivoa mora nalazi se okrugli hram kojeg okružuje čak 11 kilometara peska i trave. U seriji predstavlja Zmajkamen, nakratko u posedu Barateona, gde je Melisandra vršila deo svojih obreda.

Portstjuart

Blizu prethodnog odredišta nalazi se i Portstjuart, prelepa plaža okružena istoimenim seocetom, a oko koje se nalazi tri kilometra zlatnog peska. Poslužila je kao Dorna, mesto na kome vladaju Marteli, gde Džejmi Lanister i Bron odlaze da bi spasili Mirselu.

Šilanavogi

Esos, koji je „najveći od četiri poznata kontinenta“ u seriji, u stvarnosti se nalazi na samo 40 minuta od Belfasta. U pitanju je dolina Šilanavogi pod brdom Slemiš, koja je korišćena za mnoge scene sa narodom Dotrakija.

Tolimor forest

Tolimor forest je nacionalni park prepun staza za šetnju, potočića i mostova nad njima i raznih vrsta biljaka i životinja. U ovoj šumi vidimo kako uživaju deca Starkovih sa roditeljima, ali tu su snimane i scene sa divljacima. Nezaobilazno mesto za sve fanove serije.

Kašendun

Na ovom predelu koji gleda ka moru, ekstremne vremenske prilike oblikovale su impresivne pećine pre više od 400 miliona godina i one su i dalje u istom obliku. Ovde su snimljene scene kada Melisandra rodi crno čudovište koje kasnije ubije Renlija Barateona.

naslovna GTM u organizaciji DZT-a u Vizbadenu: Snažan nastup nemačke turističke industrije candre-mandawe-770521-unsplash Ovo su najtraženije destinacije širom sveta BeFunky-collage Ako pada kiša dok ste na ovom italijanskom ostrvu, vraćaju vam novac! jakob-owens-262577-unsplash Poznata plaža biće zatvorena do 2021. godine · · · ·