13 sjajnih skulptura
KULTURA · art

Za vešte ruke i bujnu maštu ne postoje prepreke. Ako se tome dodaju posvećenost i smisao za detalje rađaju se neke od najlepših skulptura na svetu. Pogledajte ih i upoznajte kroz fotografije i tekst koji slede.

Yellow Beak

Italijanska umetnica Dusciana Bravura veoma je vešta u korišćenju stakla. Skulpturu ptice Yellow Beak napravila je prošle godine od staklene paste, višebojnog stakla, kristala, gvožđa i strukture od fiberglasa.

Promise of Our Star

Realnost i onostrano prepliću se u poetičnoj skulpturi Promise of Our Star japanskog umetnika Tomohira Inabe.

Minijaturne skulpture hrane

Čak će i najveći pobornici dijeta doživeti napad gladi pri pogledu na simpatične tanjiriće hrane koje Kim Burke pravi od polimerske gline. Da se stvari ne bi olako otrgle kontroli pobrinula se cena – jedan obrok koji Burkeova izvaja košta oko 20 dolara.

Never Ending

Nerđajući čelik i patina, materijali otporni na zub vremena, pobrinuli su se da skulptura Never Ending (Bez kraja) opravda svoje ime i zamrzne ljubav u večnosti. Njen autor, Gil Bruvel, počeo je da eksperimentiše sa umetnošću kada je imao devet godina.

White Cloud City i Wing Wo Wave

Pre nekoliko godina, Ann Carrington je započela prikupljanje svake moguće perle do koje je mogla da dođe. Kada ih je pribavila dovoljno, rođene su skulpture jedrenjaka White Cloud City i Wing Wo Wave.

Wishes

Skulpture vila od žice specijalnost su britanskog umetnika Robina Wighta. U slučaju skulpture Wishes autor ističe da se vila na snažnom vetru bori da zadrži maslačak koji rasipa želje svuda unaokolo.

Rabaramine ljudske figure

Paola Epifani, poznatija pod pseudonimom Rabarama, oduševljava svet monumentalnim skulpturama ljudskih figura od raznih materijala. Kroz surov svet biznisa ona se uvek probijala sama, tako da i danas radi bez publiciste i menadžera.

Trio

Reka koja protiče pored kuće Hirotoshia Itoha u Japanu glavni je izvor njegovog nadahnuća. Na njenim obalama Itoh sakuplja kamenje koje pretvara u nadrealne skulpture, kakve su i ovi zubati obluci u opusu pod imenom Trio.

Capricorn Rising

Svetski poznati umetnik Kris Kuksi skulpturama doslovno oduzima dah. Dovoljan je samo jedan pogled na delo Capricorn Rising da bi se istakao perfekcionistički pristup koji ovaj Amerikanac primenjuje na svim svojim delima.

In Bed

Pored Sama Jinksa i Jamiea Salmona, Ron Mueck iz Australije najpoznatiji je tvorac hiperrealističnih skulptura. In Bed to najbolje dokazuje.

Male Lion

Od čelične armature i galvanizovane žice Kendra Haste može da oživi celo životinjsko carstvo. Pored lava sa fotografije, izvajala je i slona, nosoroga, žirafu, delfina, pavijane i mnoge druge.

Singing Ringing Tree

Arhitekte Mike Tonkin i Anna Liu osmislili su skulpturu Singing Ringing Tree koja je posebno zanimljiva zato što vetar, prolazeći kroz njene cevi, proizvodi zvuk u nekoliko oktava.

Phantom Limb

Japanski umetnik Odani Motohiko najviše se poigrava osećanjima kakva su strah ili bol, ali serija radova koje je nazvao Phantom Limb sadrži jednu od najlepših i najlepršavijih skulptura savremene umetnosti.

11036593_10153342532929797_2280353079098765479_n Izložba „Umetnost kao otpor fašizmu“ u Muzeju istorije Jugoslavije Zagrebite ispod površine Zagrebite ispod površine Makaze i papir Papir i makaze u rukama jedne dame Vidite li gole ljude - kamuflaža i body art Da li vidite gole ljude na ovim fotografijama? · ·