afera
U VAZDUHU · urban flash

Dok većina ljudi gleda da što bolje sakrije svoju preljubu, postoje i oni čije profesionalne deformacije navode na drugačije ponašanje. Sticajem okolnosti pred nama se nalazi baš takav primer u kojem je nemački biznismen Günter K. imao ljubavnu aferu sa svojom sekretaricom Margret S. i detalje o toj avanturi precizno beležio u svoj dnevnik, sa sve slikama, opisima seksualnog čina, računima iz hotela i još pregršt bizarnih stvari.

On je sve ove informacije i materijal čuvao u koferu koji je proveo tri decenije u napuštenom stanu, da bi naposletku završio na aukciji sa ostalim stvarima odatle i dospeo u javnost. Sadržaj kofera nam otkriva fascinantu priču o opsesiji jednog čoveka efikasnom kontrolom svog (a i tuđeg) života.

Odmah po obelodanjivanju inkriminišućeg materijala počela je rekonstrukcija njihove veze. Otkriveno je da se afera dešavala u periodu od skoro dve godine, od maja 1969. do decembra 1970. Günter K. je imao 39, a Margret S. 24 godine i takođe je bila u braku. Interesantno je da smo saznali i da je Günterova žena znala da je muž vara, i u jednom trenutku je odlučila da se suoči sa parom preljubnika i pri tome veoma agresivno optužila Margret da ruši srećan brak. Günter je kao odgovor na ovo, ubedio ženu da se izvini njegovoj švalerci i time potvrdio svoju moć manipulisanja ženama i beskrupuloznost u ponašanju.

U moru dokumenata upada u oči bogatstvo detalja i hladan, gotovo zvaničan stil njihovog autora. Svaki susret preljubnika je obeležen datumom, slikom, osnovnim informacijama, nebitnim detaljima (ko je šta jeo i pio u restoranu, televizijski program, garderoba koju nose) i ponekad upotpunjen sa bizarnim predmetima kao što su kutije sa njenim kontraceptivnim pilulama ili pramenovima kose (ili još gore, stidnih dlačica). Sve ovo deluje kao neki paralelni univerzum u kome kriminalci i lažovi pišu o svojim zlodelima i još ostavljaju materijalne dokaze u slučaju da im neko ne veruje!

Zanimljivo je da sa praćenjem celog narativa preljube, možemo da primetimo transformaciju Margret S. od stidljive, jednostavne službenice do sofisticirane dame u skupoj garderobi i nakitu, sa redovno održavanom elegantnom frizurom i cigaretom u ustima. Iako je sigurno da je tome veliki doprinos dao sam Günter K. finansiranjem kupovine i praktično oblikovanjem žene po svojoj meri (slično glavnom junaku filma Vertigo), ne treba potceniti ni samu Margret S. koja ne deluje ni malo naivno.

Njen temperament i novostečeno samopouzdanje možemo da primetimo u jednom od poslednjih dokumenata (koji možda prejudicira kraj veze) u kojem mu poručuje: „posle Božića sa seksom je završeno i nećeš više igrati na dva venčanja!‟. Nakon toga ga ohrabruje da pronađe drugu ljubavnicu, ne bi li otklonila sumnje kod svog muža. Kako obično biva u praksi, to je kod nje dovelo do velike ljubomore, razvoda braka i ponovnog završetka u Günterovom krevetu. Tu je i kraj ovog zapisnika, tako da nikada ne ćemo saznati šta se dalje sa njima desilo i da li su ostali zajedno, osim naravno ako nam sa neba ne padne još jedan kofer sličan ovome.

Na kraju ove storije treba napomenuti da je sav materijal iz kofera trenutno predmet izložbe pod imenom „Margret: Hronika jedne afere – od maja 1969. do decembra 1970.‟ u njujorškoj galeriji White Columns, pa ako ste blizu i nije vam dosta voajerizma iz ovog teksta, navratite slobodno.

Za nas ostale koji smo sa druge strane okeana, tu je web galerija sa još slika (UPOZORENJE: ima golotinje na nekim mestima).

„Margret: Hronika jedne afere – od maja 1969. do decembra 1970.‟Otvori galeriju
Automobilske nesreće Najneobičnije automobilske nesreće Nova "in" stvarčica - selfie cipela Nova „in“ stvarčica – selfie cipela Zlatna torta Najskuplja torta na svetu Izmišljen donji veš kao deo humanitarnog programa David Beckham u lažnoj reklami za donji veš