Teddy devojke
fotografija

Godine nakon Drugog svetskog rata bile su veoma teške. Moguće je da ste ih zamišljali kao apsolutno blagostanje onih koji su pobedili, i neizbežnu kaznu onima koji su izgubili, no, rane pedesete godine dvadesetog veka pokrenule su mnoštvo pitanja, socijalnih i političkih, a vremena je bilo malo, baš kao i novca. Danas znate, a i popularna kultura je tome dovoljno doprinela, da je ’50-ih godina jedna subkultura mladih u Velikoj Britaniji imala značajnu ulogu u prikazivanju potreba i želja radničke klase, a ako tome dodamo i rodne teme, stvar se prirodno zahuktava do ključanja!

Teško je da do dana današnjeg nikada niste čuli za Teddy Boys, pobunjenike iz pedesetih godina dvadesetog veka, koji su predstavljali subkulturu mladih u Velikoj Britaniji koju je karakterisao karakterističan stil oblačenja inspirisan britanskim kicošima i američkim rokerima. Oni formiraju bande iz istočnog Londona, severnog Kensingtona i postaju meta medija koji ih predstavljaju kao pobunjenike, predstavnike omladine radničke klase.

Mnogo manje se zna o devojkama koje su bile pripadnice iste subkulture, ali njenog ženskog ogranka, i koje su se nazivale, logično Teddy Girls. Na fotografijama koje ćete moći da pogledate u našoj galeriji nalaze se dokumenta prve britanske ženske bande, koja je nastala oko 1955. godine, kada je fotograf Ken Russell zahvaljujući svojoj devojci Josie Buchan mogao da pristupi i zabeleži prve Teddy devojke.

One su uglavnom bile tinejdžerke koje potiču iz radničke klase, a mediji ih nisu previše eksploatisali, jer su u muškoj populaciji ove subkulture videli jezgro senzacije. Momci su bili ti koji „vise“ po ulici, jurcaju za nevoljom, dok su žene bile, još uvek viđene, kao one kojima je mesto u kući i koje brinu o potrebama ostalih članova domaćinstva. Nosile su podvrnute farmerke, jakne s okovratnicima i ravne cipele, mornarske kape i kačkete, espadrile. U bioskop su išle u grupama, baš kao i na igranke, sakupljale su rokerske časopise i bile prve prave slobodne tinejdžerke u Engleskoj u to vreme!

Takozvane "Teddy Girls" nisu bile popularne kao Teddy Boys, ali su postojale '50-ih godina u Velikoj BritanijiOtvori galeriju

Neobične fotografije Sjajne fotografije i bez fotošopa Gde spavaju sirijska deca Magnus Wennman: Gde spavaju sirijska deca Michael Stokes Michael Stokes: Ratni veterani u humanitarnoj kampanji Veza na daljinu I veza na daljinu može biti romantična · ·