Andy Serkis - digitalne uloge
KULTURA · film/TV

Kada je agent stao pred Andyja Serkisa 1999. godine i ponudio mu ulogu Golluma u filmskoj trilogiji „The Lord of the Rings“, nije naišao na oduševljenje. „Ne želim da glumim glas. Sigurno postoji gomila drugih likova u tom filmu. Zar ne možeš da mi pronađeš normalnu ulogu?“, negodovao je britanski glumac, koji nije žudeo za tim da bude pretvoren u kompjuterski kreiranog junaka.

Serkis nije znao mnogo o Gollumu u to vreme, jer nije pročitao Tolkinov roman. Nije znao ni da će to biti najzapaženija uloga u njegovoj karijeri. Kada je otputovao na Novi Zeland i impresionirao reditelja Petera Jacksona, iza sebe je imao više od dvadeset filmskih i TV likova za koje nije morao naknadno da bude prekrivan pikselima.

Glumci s razlogom strahuju ako im se na velikom platnu ne vidi lice i, kada je video kako Serkis glumi, Jackson je dao sve od sebe da od njegove interpretacije očuva mnogo više od glasa. Granice filmskog stvaralaštva pomerene su zbog toga. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Serkisovi pokreti i izrazi lica očuvani su dovoljno da se glumac celom svetu opravdano predstavi kao zvezda The Lord of the Rings serijala, iako se u njemu može videti samo kao malo čudovište.

Bila je to adekvatna nagrada za nekoga ko se smrzavao u tankom odelu od spandeksa, skakao po stenama, plivao u hladnim potocima i nosio kameru na glavi, koja je snimala mišiće lica da bi ih animatori pretvorili u mimiku Golluma. Bila je to i prva od pet zapaženih kompjuterski modifikovanih Serkisovih uloga, koje vam ovde predstavljamo.

Gollum

Serkis je opsesivnog Golluma glumio u dve trilogije – The Lord of the Rings i The Hobbit. Uvek ga je posmatrao kao ovisnika, ali zahvalnost za kreiranje lika dugujemo i Serkisovoj mački: kada je čuo kako nesrećna Ditz iskašljava krznene loptice iz grla, Serkis je dobio ideju da i Gollumu podari sličan kašalj.

Kong

Stari gorila, koji se može videti u spektakularnom rimejku filma King Kong, ne bi bio ni izbliza toliko emotivan da reditelj Peter Jackson nije ponovo pozvao u pomoć Andyja Serkisa. Fotografija albino gorile iz zoo-vrta u Barseloni, čije je lice trebalo da posluži kao model za lice Konga, Serkisu nije bila dovoljna i on je otputovao u Ruandu, gde je dve nedelje posmatrao planinske gorile u prirodnom okruženju. U filmu, srećom, glumi i kuvara Lumpyja, pa nije ostao u potpunosti prekriven krznom.

Caesar

Sjajan film Rise of the Planet of the Apes i jednako dobar nastavak, bili su prilika da vidimo još Serkisovog besprekornog majmunisanja. Kada je Joe Letteri, stručnjak za specijalne efekte, pročitao scenario, prvo što je pomislio bilo je da Serkis treba da glumi šimpanzu Caesara: „Od publike se očekivalo da se identifikuje sa likom koji će biti odgovoran za propast ljudske civilizacije i shvatio sam da, ako iko to može da postigne, onda je to Andy. Uostalom, pogledajte šta je uradio sa Gollumom. Uzeo je taj ogavan lik i pretvorio ga u nešto što se svima svidelo.“

Kapetan Haddock

U jednom intervjuu povodom premijere filma The Adventures of Tintin, Serkis je izjavio da nijednu ulogu, pa ni ulogu kapetana Haddocka u tom filmu, nije posmatrao kao vrhunac karijere. Tintin je režirao čuveni Steven Spielberg, film je dobro prihvatila i kritika i publika, ali Serkis je bio u pravu. Animirana uloga Haddocka zaista se ne može nazvati vrhuncem karijere tokom koje je Serkis bio nominovan za nagrade Zlatni globus (Longford), BAFTA (Sex & Drugs & Rock & Roll) i Emmy (serija Little Dorrit). Pored toga, osnovao je The Imaginarium, studio za kreiranje digitalnih junaka, i režira novu visokobudžetnu verziju Kiplingove Knjige o džungli, u kojoj će glumiti medveda Balooa.

Vrhovni vođa Snoke

Na snimanju filma Star Wars: The Force Awakens, Serkis se po prvi put našao u nezgodnoj situaciji. Monstruozni vrhovni vođa Snoke, kojem je podario pokrete lica i tela, bio je toliko važan da ni reditelj J. J. Abrams nije imao jasnu predstavu kako on treba da izgleda. Zahvaljujući Serkisovoj glumi i odličnoj saradnji sa rediteljem, Snoke je konceptualno osmišljen tek u postprodukciji i strogo čuvan u tajnosti do premijere filma. Serkis će ovu ulogu reprizirati i u nastavku, koji nas očekuje naredne godine.

st Nekoliko pitanja nakon odgledane prve sezone serije „Stranger Things“ DEMON POD REFLEKTORIMA pic cover City letnja preporuka #23: Film „Demon pod reflektorima“ Pogledajte trejler za novi film "A Monster Calls" Pogledajte trejler za novi film Liama Neesona „A Monster Calls“ Olimp-letnji-bioskop-B1(1) cover City letnja preporuka #4: Letnji bioskop na Olimpu · ·