Italian Appetizer
PULS GRADA · kulinarka

U gastronomiji, kao i u životu, nekima je jednostavno suđeno da budu zajedno. Pomislite samo na paradajz i mocarelu, slaninu i jaja, vino i sir, keks i mleko, čokoladu i kafu, so i biber, šećer i cimet… Isto tako sjajna kombinacija, sa kojom se možda do sada niste susreli, jeste dinja sa pršutom. Ova delicija se može služiti na razne načine, pa je zgodna kao predjelo, zakuska ili lagana večera.

Osnovni recept za dinju sa pršutom

Ovo zapravo nije klasičan recept u pravom smislu te reči, više je lepo aranžiranje dve komponente koje sjajno idu zajedno. Ali baš zato što se sve vrti oko par sastojaka, treba se potruditi da budu što bolje odabrani. Slana i blago slatkasta pršuta nežno roze boje biće u kontrastu sa sočnom i slatkom dinjom, a upravo zbog toga će se nadopunjavati.

Sastojci

1 dinja – najbolja je ona koja ima narandžasto meso
250 g pršute – ukoliko je moguće prosciutto di Parma

Dinja treba da se izvadi iz frižidera tik pre nego što krenete da je sečete, kako bi bila hladna i sveža. S druge strane, pršutu izvadite iz frižidera barem pola sata pre upotrebe, da bi se aklimatizovala na sobnoj temperaturi. Bitno je još da pršuta bude meka i tanko isečena. Onda prvo isecite dinju na kriške, oljuštite joj koru, i očistite od semenki. Zatim uzmite listove pršute, pa ih aranžirajte preko kriški od dinje.

Salata od dinje i pršute sa mocarelom i rukolom

U ovoj salati povezuju se svi ukusi i teksture koji će garantovano zaintrigirati vaše nepce. Tu je sočna sveža dinja, ljutkasta krckava rukola, kremasta mocarela, slana pršuta, i kiselkasti dresing.

Sastojci

1 dinja
4 šake rukole
2 kugle svežeg mocarela sira
4 šnite pršute
2 kašičice balzamiko sirćeta
3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber

Dinju isecite na kriške, oljuštite i očistite od semenki. Isecite je na kockice, kao i mocarelu. Pomešajte sa rukolom, preko poređajte pršutu, pa sve prelijte dresingom koji ste umutili u činijici kombinujući balzamiko sirće, ekstra devičansko maslinovo ulje, so i biber po ukusu.

Zakuska od dinje i pršute sa belim grožđem i listićima mente

Sve ljubitelje slatko-slane hrane posebno će obradovati ovaj recept. A oni koji to još nisu, svakako će postati nakon što ga isprobaju. Pucketavo i slatkasto grožđe uneće dodatnu dimenziju u ovaj niz, dok će oštra menta dopuniti čitavu koncepciju.

Sastojci

½ dinje
8 listića pršute
16 zrna belog grožđa
16 listića sveže mente

Isecite dinju na 8 kriški, oljuštite koru i izvadite semenke. Odsecite krajeve sa leve i desne strane, pa svako parče presecite na pola, tako da dobijete 16 pravougaonika. Pršutu isecite na pola po dužini, pa umotajte oko svakog komada dinje. Na dugačku čačkalicu prvo nabodite zrno grožđa, zatim listić mente, pa komad dinje sa pršutom, a onda još jednom ponovite isti niz. Na kraju ćete dobiti 8 komada ove delikatesne zakuske. Ukoliko niste ljubitelj mente, zamenite je listićima svežeg bosiljka.

puff-pastry-thyme-galette-recipe-921 Mirisna poslastica sa šljivama idealna za jesenju trpezu cover www.eggs.ca Tri neobična recepta sa jajetom u glavnoj ulozi Joel Robuchon Recept za pire krompir kuvara sa najviše Mišelinovih zvezdica cover www.thecookierookie.com Voćni tiramisu: Stara poslastica – nova kombinacija · · · ·