Portreti litvanskih vojnika
fotografija

Dve žene u Litvaniji koriste seriju fotografija kako bi se bavile veoma kontroverznom temom vojne regrutacije. Naime, litvanska vlada je nedavno ponovo izglasala zakon prema kojem bi muškarci tamo morali na redovno odsluženje vojnog roka, a kako je taj zakon donesen na veoma neobičan način, mnoštvo muškaraca se kao u lošem snu, ili filmu „Kosa“ probudilo i shvatilo da se nalazi na spisku redovnog vojnog služenja.

Saradnja između dve žene, litvanske glumice i TV voditeljke Beate Tiskevic-Hasanove i fotografa Neringe Rekasiute, rezultirala je dirljivom serijom fotografija na kojima se nalaze momci uzrasta od 17-30 godina, koji bi trebalo da služe vojsku, prema novom litvanskom zakonu. 11. maja je više od 37 hiljada ljudi dobilo poziv, ili se našlo na listama za obavezno služenje vojnog roka, te se veliki broj njih na društvenim mrežama oglasio kako bi izrazio svoje mišljenje o novonastaloj situaciji koju nazivaju – pravom lutrijom. Među stanovnicima Litvanije su ovakva izražavanja osećanja ocenjena kao nemuževna, kukavička i sramotna, i upravo iz tih razloga, Beate i Neringa su rešile da naprave ovu seriju fotografija. One su odlučile da okupe 14 mladića i urade njihove portrete u vojnim uniformama, ali kako plaču, jer su smatrale da će na taj način privući pažnju velikog broja ljudi, koji imaju pogrešne predstave o tome šta određeni pol sme, a šta ne bi smeo da radi. Od muškarca se prema takvim uverenjima očekuje da bude racionalan, bez emocija i agresivan, umesto da se društvo nauči da bez obzira na pol određenim arhaičnim stereotipima mesto pripada samo u zaboravu. Pogledajte fotografije mladića i muškaraca koji se ne stide da pokažu svoja osećanja i koji smatraju da ima pametnijih stvari nego otići u vojsku!

Danas, 28 godinaOtvori galeriju
Istorija kroz igru Istorija kroz igru Foto-bomba i poznati Foto-bomba: Kako to rade poznati Neobične granice među državama Neobični međunarodni granični prelazi Prijateljstva među životinjama Neobična prijateljstva među životinjama · · ·