Budislava Keković
PULS GRADA · moda

„A shoe has so much more to offer than just to walk.“ – Christian Louboutin

Iako vam se možda čini da je u Beogradu teško pronaći kvalitetan par cipela, ukoliko se malo više potrudite, shvatićete da u našem glavnom gradu postoji veoma ozbiljna scena posvećenih i kreativnih dizajnera obuće. Oni svoje kolekcije rade u malim serijama, i svu svoju energiju, maštu i sposobnost usmeravaju ka tome da Beograđanima (i onima koji se tu zateknu) ponude nešto drugačije i jedinstveno, pokušavajući da umanje uniformisanost i jednoličnost onih koji hodaju ovim gradom. Ovog puta vam predstavljamo nekoliko uspešnih domaćih dizajnera i proizvođača cipela čiji je dizajn već postao prepoznatljiv i van granica Srbije.

Naša Posla

Ukoliko ste oduvek želeli da nosite neobičan par cipela napravljen baš prema vašem stopalu, onda je Dositejeva 32 vaša sledeća destinacija. Na ovoj adresi pronaći ćete brend za koji ste sigurno već negde čuli: Naša posla. Kreativni trio koji stoji iza navedenog brenda jesu dve dame – Snežana Filipaš, Marija Đorđević i majstor Miša Surutka. Njihova ideja bila je pokrenuti posao inspirisan starim zanatima, te je prvobitna zamisao od rada sa vunom prerasla u dizajniranje i izradu unikatnih, ručno pravljenih cipela i torbi. Iako su sa radom krenuli relativno skoro (oktobar 2012.), Naša posla su veoma brzo našla svoju publiku. Cipele koje prate anatomiju stopala, uz svedeni dizajn i veoma male intervencije, uglavnom ćete videti na ovdašnjih arhitektama i dizajnerima koji verno prate rad ovog trojca. Osim u Beogradu, Naša posla proizvode naći ćete i u Splitu i Zagrebu, a ukoliko ste raspoloženi da se oprobate u izradi cipela po sopstvenoj zamisli, tokom aprila se možete prijaviti i na dvomesečni kurs Kako do svojih cipela.

Naša poslaOtvori galeriju

Budislava Keković

Iako je napravila veliku pauzu od svojih prvih dizajnerskih cipela, 2011. godine Budislava Keković pridružila se prodavnici No Brothers No Sisters u Belgrade Design District-u, u kojoj ćete pronaći njenu kolekciju cipela inspirisanu detaljima arhitekture, sekvencama dana, putovanjima, apstraktnim formama – stvarima koje nisu konkretan modni trend ili diktat, a izrađene su isključivo od prirodne kože. Kada radi na novim modelima, od ideje do kompletne realizacije prođe i do dva meseca, ali rezultat je uvek isti – savršeni par cipela. Od početka, Budislava akcenat stavlja na ravne cipele i baletanke, međutim nekoliko izuzetno ženstvenih i sofisticiranih modela sa potpeticom zasigurno će privući vašu pažnju. Prema Budislavinim rečima, prilikom dizajniranja nema na umu određeni tip osobe koja bi nosila njene cipele, već se vodi osećajem za lepo, proporciju i sklad, što čini da se zaista veliki broj različitih žena pronalazi u njenoj obući.

Budislava KekovićOtvori galeriju

LILU – Danijela Biškup

Kada nekoga vodi ljubav prema procesu stvaranja i unutrašnja potreba za lepim, zahtevan posao poput dizajniranja i proizvodnje unikatnih cipela postaje kreativan izazov u kom će dati sve od sebe i biti veoma snalažljiv. Upravo ovo možda najbolje opisuje Danijelu Biškup, autorku brenda LILU, čije ćete cipelice pronaći u Identity prodavnici u Eurocentru, ali i videti na mnogim poznatim ličnostima u zemlji i inostranstvu. Danijelina inspiracija zavisi od trenutka i modnih tokova, ali uvek ima na umu žene koje će to nositi, kao i ono što se njoj dopada, što je u kombinaciji sa bogatim iskustvom od 19 godina potvrđeno kao ključ uspeha. Trendovi su nešto od čega ne beži, ali smatra da nije potrebno pokoriti im se u potpunosti. Ovakav stav sigurno je doprineo da se u njenoj kolekciji pronađu veoma raznoliki modeli: urbani, jednostavni, elegantni i šik, lakovani, drečavih boja i cvetnih dezena, baletanke, oksfordice, salonke – i svaki par predstavlja klasiku na jedan sasvim novi način. Žena koja nosi Lilu cipele je žena koja voli život, uživa u modi i zna šta želi – bez obzira na njene godine.

LiluOtvori galeriju

Lidija Jovanović

Još jedna dama sa dugogodišnjim iskustvom u dizajniranju autentičnih i kreativnih cipela za žene i muškarce našla se u našem odabiru lokalnih dizajnera unikatne obuće. Lidija Jovanović inspiraciju pronalazi u mnogim stvarima, premda ćete neke od njih vrlo lako prepoznati u njenim cipelama – pozorište, film, književnost, ples. Arhitektura kao polazna tačka, a u poslednje vreme i razgovor sa njenim studentima, takođe su detalji koji upotpunjuju kreativni proces stvaranja savršenog para cipelica. Kao kod ostalih dizajnera, izbor materijala za izradu obuće je bez kompromisa koža, jer pruža udobnost i nesumnjiv kvalitet u odnosu na bilo koji drugi materijal. Igrarije u izradi pronalazi u nekim drugim elementima, pa vam više tekstura u jednoj boji, zatim različita valerska rešenja, lak, krzno i velur, nagoveštavaju da su Lidijini modeli kreirani za smele osobe sa stavom, koje su spremne da u umetnosti prepoznaju lepu, ali i onu zabavnu stranu.

Lidija JovanovićOtvori galeriju

Ivana Lazarević

Mlada kostimografkinja, Ivana Lazarević, dizajnom obuće bavi se poslednje dve i po godine, i za to vreme njeni modeli su veoma lako pronašli put do onih istinskih ljubitelja kvalitetnih i originalnih cipela. Ivanini modeli inspirisani su formama iz prirode i arhitekture, a prilikom izrade uvek teži upotrebi prirodnih materijala u što većoj meri, tako da je koža uvek prvi izbor, dok je za ženske cipele sa potpeticom za izradu štikle odabrala drvo. Proces izrade jednog sasvim novog para je kompleksan i može biti veoma dug, što daje dodatnu čar kada se odlučite za kupovinu dizajnerskih cipela. I muška i ženska cipela imaju svoje zakonitosti prilikom izrade, a prema Ivaninim rečima najteže je napraviti dobru cipelu – u estetskom i tehničkom smislu. Njene cipele pronaći ćete u Višnjićevoj broj 2, u prodavnici Klasa, gde zajedno sa svojim kolegama sa klase izlaže svoju ponudu obuće: muške i ženske salonske cipele, šimi cipele na platformu sa kojima je sve i počelo, a u planu su i muške i ženske čizme. Poput ostalih dizajnera, Ivana takođe nudi mogućnost personalizacije poručenog para cipela kroz odabir boje i vrste kože na već postojećim modelima.

Ivana LazarevićOtvori galeriju
Agatha Ruiz de la Prada Agata Ruiz de la Prada na Serbia Fashion Weeku H&M Alexander Wang Alexader Wang dizajnira kolekciju za H&M Coachella Festivalski modni stil: Coachella 2014 Michelle Villiams Michelle Williams kao zaštitno lice brenda Louis Vouitton · · · ·