cover
U VAZDUHU · urban flash

Čak je i Diznijevim princezama dosta svega! Barem u očima dvadeset sedmogodišnje ilustratorke Amande Allen Niday. Inspirisana protestima širom sveta u kojima predvode žene, a posebno onima od marta ove godine, Amanda je odlučila da idole malih devojčica pretvori u glasnike današnjice. Svaka princeza, sa značajnim izrazom lica, drži transparent na kome su jasne i direktne poruke, ali osim što su univerzalne, uklapaju se sa njihovim karakterima i temom bajke.

„Ja nisam nagrada koja treba da se osvoji“ kaže Džasmin iz Aladinove čarobne lampe. „Želim mnogo više od ovog provincijskog života“ misli Bel iz Lepotice i zveri. „I onda sam se probudila“ piše na transparentu Aurore iz Uspavane lepotice. Tačno devet princeza u znak protesta drži parole sa sloganima, koji su usmereni protiv rasizma, seksizma i ksenofobije.

Na ilustratorku Amandu su, dok je bila mala, sve ove Diznijeve junakinje imale veliki uticaj. Tokom kupanja u bazenu pretvarala se da je Mala sirena, imala je rođendansku proslavu sa temom Aladinove čarobne lampe, a sve pesme iz crtanih filmova znala je napamet. Kako je odrastala počela je da bude svesnija stereotipnih normi, običaja i očekivanja koje društvo nameće ženama. A pošto se od malena divila princezama iz crtaća i ugledala na njih, odlučila je da upravo one, preko njenih crteža, treba da prenesu važne poruke.

„Inspirisao me je način na koji su demonstrantkinje u martu izrazile svoj stav preko transparenata, koji su bili domišljati, šarmantni ali i oštri. Žene različitog porekla, zajedno su se okupile da daju do znanja kako su tu i kako su važne“ izjavila je Amanda za Teen Vogue.

Na prvu loptu verovatno nikada ne biste povezali Diznijeve princeze sa feminističkim pokretom, već ih radije razdvojili kao dva zasebna koncepta, ali upravo zato Amanda misli da ove poruke imaju svoju snagu i vrednost.

Komentari koje junakinje drže aludiraju na njihovu priču, ali imaju dublje značenje koje se osvrće na ozbiljnije situacije tako tipične za vreme u kojem živimo. Diznijeve princeze su važne figure pop kulture, zato je prenošenje poruka preko njih efektno i upečatljivo. Simbol su i uzor mladim devojkama da postanu svoje i nezavisne, a kroz ovakvu reprezentaciju pretvaraju se u superheroje koji podstiču otpor prema svim lažnim vrednostima sistema.

Da nije sve u životu bajka shvatile su princeze iz crtaća, koje se inače bore za ljubav, pravdu i pobedu nad zlom. Ono što je najvažnije, one uspevaju da istraju u najtežim trenucima, onda kada odustajanje deluje kao jedina opcija. Ove poruke preko kojih se prenosi pozitivna aspiracija, imanje stava, preuzimanje odgovornosti i borba za jednakost, važne su za sve nas – male i velike.

page_cover Političari su spremni za letnje vrućine pagecover7495 Diznijevi junaci u današnjem svetu pagecover Slike koje će vam ulepšati dan friends-1953343_960_720_cover Kako da vam razgovori uvek budu zanimljivi · ·