pexels-photo-1629998
PULS GRADA · aktuelno

Nakon više od sto godina spekulacija, sa velikom dozom sigurnosti možemo reći da znamo ko je stvarno bio Džek Trbosek. Dugo godina su se vodile polemike u vezi sa identitetom ovog serijskog ubice koji je terorisao London krajem 19. veka, ali moderna DNK analiza je konačno pronašla odgovor.

To je bio Aron Kosminski, 23-godišnji poljski imigrant koji je u Londonu bio zaposlen kao berberin. On je i za vreme svog života bio među osumnjičenima, a ista optužba je ponovljena malo više od sto godina kasnije u knjizi Rasela Edvardsa, jednog od najobaveštenijih ljudi u vezi sa ovim slučajem. Podsećamo vas, Džek Trbosek se tereti za ubistvo pet žena u londonskoj četvrti Vajtčepel u periodu između avgusta i novembra 1888.

U naučnom radu objavljenom u žurnalu Science istraživači Dejvid Miler i Jari Louhelajnen su objasnili kako su došli do svog rezultata. Oni su, naime, sproveli nekoliko genetskih analiza na svilenom šalu sa flekama krvi pronađenom pored beživotnog tela četvrte žrtve Ketrin Edouz. Nakon toga su uporedili ovaj DNK uzorak sa onim koji su dobili od živih potomaka Ketrin i Arona.

Ispostavilo se da postoji veza između starog uzorka sa šala i onog koji su podelili Aronovi potomci. Osim toga, analiza je otkrila i da je ubica imao braon oči i kosu, što odgovara opisu Džeka Trboseka koji je ponudio jedini pouzdani svedok zločina krajem 19. veka.

Ipak, nisu svi impresionirani ovim saznanjem. Kao najveća kritika se navodi da je šal u međuvremenu kontaminiran drugim DNK materijalom i kao takav više nije podesan za analizu.

1EON-OTT-Olja-i-Ivan EON – gledaj SBB televiziju i van SBB mreže IMG_0201 Otvorena prva Mi (Xiaomi) prodavnica u Srbiji uz veliki broj kupaca i brojne poznate ličnosti cover www.independent.co.uk Barbike koje su pravi uzor Rijeka u eogradu Rijeka u Beogradu · ·